Puşcărie pentru deputatul PSD, şef de revoluţionari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

,,Gata, acum mă duc la pârnaie“, a spus fostul secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor, Emilian Cutean, când a aflat că a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare.

Acuzat de corupţie, Emilian Cutean (46 de ani), fost deputat PSD şi fost secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor în Guvernul Năstase, îşi va petrece următorii cinci ani după gratii. Decizia este definitivă şi a fost luată ieri de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti.

Contactat de „Adevărul" imediat după anunţarea sentinţei, Cutean era răvăşit şi resemnat. „Mă aşteptam să fiu condamnat. Cred că există o legătură între prelungirea mandatului lui Daniel Morar la DNA şi condamnarea mea. Am început să mă pregătesc. Gata, acum mă duc la pârnaie", s-a văitat Emilian Cutean.

A tocat banii revoluţionarilor

Potrivit anchetatorilor, în decembrie 2004, la câteva zile după ce şi-a pierdut funcţia de şef al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, Emilian Cutean ar fi virat aproape 300.000 de lei (echivalentul a peste 85.000 de euro la acea dată) din bugetul instituţiei în conturile asociaţiei sale  - ,,Asociaţia Club 22". Fostul secretar de stat ar fi folosit aproape 100.000 de lei ca să achite chiria restantă pentru imobilul în care locuia  - şi în care funcţiona şi asociaţia, iar restul, de 200.000 de lei, i-ar fi virat într-un cont al său.

Toate acestea, în contextul în care Guvernul alocase sumele respective pentru ,,un program care se referea la problemele sociale ale revoluţionarilor (autoturisme pentru răniţi, materiale sanitare, tabere pentru copiii revoluţionarilor etc.) şi la aniversarea a 15 ani de la Revoluţia Română din 1989", notează anchetatorii anticorupţie. Cutean nu a ,,operat" singur, ci a fost ajutat de Mihaela Sbârcea, fostul director economic al secretariatului de stat, condamnată şi ea la trei ani cu suspendare.

Iliescu îl apără: „E o nedreptate"

Ascensiunea lui Emilian Cutean către structurile de conducere ale statului a început în zilele Revoluţiei din 1989. La acea vreme, Cutean se afla în Bucureşti, după ce în 1987 plecase din Sibiu, reprofilându-se din strungar la întreprinderea „Mecanica" în cascador la „Româniafilm". Pe 22 decembrie 1989, după fuga lui Ceauşescu, a intrat în sediul Comitetului Central şi a făcut parte din gaşca lui Dan Iosif, transformată de regimul Iliescu într-un soi de gardă revoluţionară. După ce s-au liniştit apele, noua putere a avut grijă să-i răsplătească cum se cuvine pe toţi cei care au dat o mână de ajutor. 

În ianuarie 1990, Emilian Cutean a fost inclus în Comisia de Control Economic, subordonată Guvernului, a devenit membru FSN şi a înfiinţat ,,Asociaţia Club 22". A fost blagoslovit cu fel şi fel de funcţii în timpul mandatelor lui Ion Iliescu: a fost secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor (2002-2004) şi deputat PSD de Alba (2004-2008), iar în anul 2004, Iliescu a dat un decret prezidenţial prin care l-a inclus pe fostul strungar în Colegiul Naţional al Institutului Revoluţiei Române. Acest institut va avea acum „onoarea" de a avea în structură un puşcăriaş, întrucât legea după care funcţionează prevede că un membru poate fi înlocuit doar în caz de deces.

Ion Iliescu, preşedintele Institutului Revoluţiei, nu se dezice de infractorul Cutean nici în al doisprezecelea ceas, ba, mai mult, îl apără cu îndârjire. „Este o mare porcărie această decizie de condamnare. Băiatul ăsta trăieşte o nedreptate, el este nevinovat şi a picat la mijloc într-o luptă. N-a făcut decât să distribuie asociaţiilor de revoluţionari nişte sume care reprezentau un sprijin acordat de Guvern. Instanţa a dovedit că a băgat banii în contul lui? Nu ştiu, nu vreau să comentez. Îmi ajunge, măi, nu mai insistaţi", a declarat Ion Iliescu.

Escrocii, între ei

Deşi a prejudiciat statul, Emilian Cutean n-ar fi ajuns probabil niciodată la puşcărie dacă n-ar fi intrat în conflict cu actualul secretar de stat George Costin, despre escrocheriile căruia ziarul „Adevărul" a scris în repetate rânduri.

Costin este cel care a scos la iveală neregulile comise de Cutean, dar nu din spirit civic, ci pentru a-şi urmări interesele. Prin asociaţia sa, ,,Metrou", Costin a cerut o expertiză juridică pentru a proba în instanţă vinovăţia lui Cutean, după care l-a şantajat, cerându-i ,,să treacă" la grămadă dosarele revoluţionarilor din Asociaţia ,,Metrou", miza fiind uriaşă prin perspectiva indemnizaţiilor consistente încasate de fiecare posesor de certificat.

,,A fost finalizată expertiza judiciară vizavi de acei bani pe care Cutean i-a furat de la SSPR, iar eu trebuia să plătesc această expertiză. Costa vreo 140 de milioane de lei vechi. Atunci l-am chemat pe un om de-al lui Cutean şi i-am zis că mi-a venit expertiza şi că e grav de tot, e de puşcărie. I-am zis că nu vreau să plătesc 140 de milioane. Renunţ la expertiză, nu o trimit ca probă la dosar şi procesul se încheie. Dar să-mi dea garanţia că îmi lasă oamenii în pace şi că îşi vede de treaba lui. A doua zi mi-a dat telefon Cutean şi mi-a spus «Sugi p...». De atunci nu l-am mai iertat şi uite că se duce la puşcărie", explica Costin pentru ,,Adevărul" într-un interviu realizat în 2011.

Protejatul lui Iliescu

Emilian Cutean a ocupat postul de şef al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor în perioada ultimului mandat al lui Ion Iliescu la Cotroceni (2000-2004).  Deşi era judecat de magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti pentru infracţiuni conexe celor de corupţie, în februarie 2009, când PSD a intrat la guvernare alături de PDL, Emilian Cutean a fost repus în funcţie, la insistenţele lui Iliescu, care s-a arătat deosebit de interesat de controlul acestui departament guvernamental. În iunie 2009, la câteva ore după ce a fost condamnat pe fond, Cutean a fost demis de premierul Emil Boc.

300 de mii de lei este suma alocată de stat revoluţionarilor, pe care Emilian Cutean a folosit-o însă în interes propriu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite