Punga de plastic, taxată cu 20 de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a supus dezbaterii publice un proiect de act normativ prin care propune introducerea unei taxe pentru pungile din material plastic. "Eco-taxa" va

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a supus dezbaterii publice un proiect de act normativ prin care propune introducerea unei taxe pentru pungile din material plastic.

"Eco-taxa" va avea valoarea de 0,2 lei şi va fi plătită de operatorii economici pentru fiecare pungă de plastic introdusă pe piaţă.

Prin introducerea acestei taxe, autorităţile speră să descurajeze practicile comercianţilor de a oferi gratuit acest tip de ambalaj. În acelaşi timp, se doreşte orientarea consumatorilor către sacoşe din materiale biodegradabile.

De cealaltă parte, operatorii economici spun că procesul de înlocuire a pungilor de plastic cu cele de hârtie presupune investiţii prea mari.

Legea va încuraja producţia de ambalaje biodegradabile

Utilizarea sacoşelor din plastic va fi descurajată în scurt timp. Autorităţile vor să stopeze poluarea apelor şi a solului, deja îmbâcsite, cu astfel de produse.

Administraţia Fondului pentru Mediu a propus un proiect de act normativ pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru Mediu.

Modificările vizează şi pungile din material plastic - obiecte care nu sunt biodegradabile.

Preţul sacoşelor, la vedere

Prin acest proiect de act normativ se doreşte introducerea unei taxe denumite "Eco-Taxă", în cuantum de 0,2 lei/bucată pentru pungile de tip sacoşă confecţionate din plastic. Costurile vor fi suportate de operatorii economici care introduc pe piaţă astfel de ambalaje, potrivit autorităţilor de mediu.

"Intenţionăm ca până la sfârşitul anului 2008 să aplicăm aceast act normativ. Este stringent să stopăm o parte din poluare, indiferent de riscurile la care sunt expuse afacerile unora. Problema care deranjează cel mai tare este aceea că noi cerem afişarea preţului acestor pungi din plastic la vedere.

Banii strânşi pe Eco-Taxă intră în fondul de mediu şi cu ei vor fi finanţate proiecte de mediu", a declarat preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Mihai Toti.

Reacţii pro şi contra

Copiem din legislaţia Europei, dar numai ce ne convine. La noi se introduce taxă, dar nu şi facilităţi. Pentru a înlocui pungile din plastic cu cele din hârtie costurile sunt fantastice. De patru ori mai mari.

Mai mult, hârtia provine din materialul lemnos, deci din pădure. Pe de altă parte, când cumperi carne sau brânză, punga din hârtie trebuie să fie plastifiată. Asta implică alte costuri mari şi nu ştiu unde se va ajunge", a declarat preşedintele Consiliului de Administraţie Angst, Sorin Minea. Protejarea mediului este şi în atenţia lanţului de hipermarketuri Auchan.

"Încercăm să ne aliniem şi noi cerinţelor UE. Investigăm alternativa pungilor eco sau a celor fabricate din materiale reciclabile", a spus Mariana Drăgan, responsabil comunicare Auchan.

Este stringent să stopăm o parte din poluare, indiferent de riscurile la care sunt expuse afacerile unora
Mihai Toti,
preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite