Punctele vamale riscă să fie închise din cauza arestărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arestarea de ieri a celor 21 de lucrători din cadrul Biroului Vamal Otopeni, la doar o săptămână după episodul Ploieşti, când alţi 13 lucrători din sector au fost arestaţi, tinde să arunce

Arestarea de ieri a celor 21 de lucrători din cadrul Biroului Vamal Otopeni, la doar o săptămână după episodul Ploieşti, când alţi 13 lucrători din sector au fost arestaţi, tinde să arunce o lumină proastă asupra întregului sistem vamal. Departe de a-i scuza sau acuza public, liderul sindicatului naţional vamal Unirea, Florin Savenco, contestă modalitatea de operare folosită de DNA.
- Deţineţi informaţii suplimentare în legătură cu reţinerea vameşilor?
- Până la momentul în care avocaţii nu vor ieşi să facă publice acuzaţiile aduse la adresa lucrătorilor vamali, nu pot să mă pronunţ. Dacă sunt vinovaţi şi există probe împotriva lor, vor răspunde în faţa justiţiei.
- Au opus rezistenţă în momentul arestării?
- Nu, dimpotrivă. Suntem foarte nemulţumiţi de modalitatea de operare. Este un teatru ieftin. Nu cred că era nevoie de aşa o desfăşurare de forţă care a instaurat o presiune foarte mare în rândul tuturor lucrătorilor. Dubele aşteptau să-i transporte, iar trupele speciale SPIR, înarmate până în dinţi, consider că au fost mult prea mult pentru ceea ce se impunea. În opinia mea, o hârtie oficială, cu ştampilele aferente, era suficientă pentru ridicarea lor.
- Cum se resimte acest scandal în teritoriu?
- Există o presiune generală nu numai aici, ci şi în ţară. Ne sună colegii din teritoriu, care se întreabă dacă această acţiune va fi extinsă la nivelul întregii ţări. Vreau însă să cred că operaţiunea DNA nu este motivată de apropiata integrare a ţării noastre, interval de timp în care trebuie să arătăm că stârpim corupţia.
- Vameşii arestaţi erau şi membri de sindicat?
- O parte, da, o parte, nu. Celor care fac parte din structură, ca şi în cazul celor de la Ploieşti, sindicatul le-a pus deja la dispoziţie un avocat. Acesta este cel mai în măsură să vorbească despre acuzaţiile care li se aduc.
- Ce impact au aceste arestări asupra bunei desfăşurări a activităţii din aeroport?
- Este foarte greu de asigurat continuitatea serviciilor în aceste condiţii. Gândiţi-vă că din totalul celor aproximativ 35 de angajaţi, au dispărut dintr-un foc 21. În condiţiile în care angajările în sistem sunt stopate, şi prin urmare varianta înlocuirii aproape că este nulă, există posibilitatea ca anumite puncte să fie închise din lipsă de personal. Chiar dacă s-ar deschide seria angajărilor, este greu să aduci oameni pregătiţi la acest nivel.

20 de vameşi de la Giurgiu, transferaţi la Otopeni
"În acest moment ne confruntăm cu o criză foarte mare de oameni. Am transferat 20 de vameşi de la Giurgiu la Otopeni şi suntem în căutarea unor soluţii, astfel încât activitatea agenţilor economici să nu fie perturbată", a declarat, pentru Adevărul, directorul Direcţiei Regionale Vamale Bucureşti, Doru Frone. Potrivit acestuia, e regretabil că angaţi ai instituţiei au fost reţinuţi, întrucât scandalul strică imaginea întregului sistem. "Dacă se va începe urmărirea penală, toţi cei 21 de lucrători vamali vor fi suspendaţi din funcţii pe perioada derulării procesului", a precizat Frone.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite