Pumnul, argumentul cel mai puternic pentru 10.000 de familii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 26 de ani puteau să aibă o familie fericită, copii. Erau tineri şi aveau tot viitorul înainte. V.G. îşi aminteşte însă că soţul ei era foarte gelos. "Nu voiam să se ajungă aici,

La 26 de ani puteau să aibă o familie fericită, copii. Erau tineri şi aveau tot viitorul înainte. V.G. îşi aminteşte însă că soţul ei era foarte gelos.
"Nu voiam să se ajungă aici, însă era foarte gelos. şi ca să nu îndrăznesc să ridic capul din pământ, mă bătea în fiecare zi", mai spune tânăra. Ar fi vrut să îl părăsească, dar nu putea să o facă, pentru că el ştia de intenţiile ei. "Mă urmărea peste tot şi nu ştiam cum să mă apăr şi unde să mă ascund de el", mărturiseşte ea. Îşi dădea seama că dacă poate scăpa de teroare este o femeie liberă. "Dacă aş fi plecat, ar fi însemnat că l-am învins şi atunci a încercat să mă omoare, să-mi arate că sunt doar a lui şi că el are puterea să facă ce vrea cu mine", rememorează evenimentele femeia. A lovit-o până a leşinat. Când s-a trezit la spital, el era deja arestat şi acuzat de tentativă de omor. Vecinii chemaseră poliţia.Acesta este numai unul dintre sutele de cazuri care se înregistrează în fiecare an în România. Statisticile arată că, săptămânal, o femeie este omorâtă de soţ, tată sau fiu. În prima jumătate a acestui an, 25 de femei şi-au pierdut viaţa. Anul trecut, aproape 10.000 de femei au fost abuzate în familie şi poate mai multe au suferit în tăcere. "Drama victimelor violenţei domestice trece, din păcate, neobservată. În Bucureşti sunt mai multe adăposturi pentru câini decât pentru femeile care vor să se refugieze de pumnul unui soţ violent", a declarat Cristina Horia, directorul Fundaţiei Sensiblu, iniţiatoarea campaniei "Când tu îţi pierzi controlul, celălalt îşi poate pierde viaţa", care a ajuns la cea de-a treia ediţie. Principalele cauze ale actelor de violenţă asupra femeilor sunt lipsa de educaţie, sărăcia şi alcoolul, spune Mihaela Mostavi, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Familiei. Pe acest fond, în 2006 au fost înregistrate 129 de infracţiuni pentru omor şi tentativă de omor, mai puţin cu 49 decât în 2005. şi în ceea ce priveşte alte infracţiuni, cum ar fi lipsirea de libertate, şantajul, ameninţările s-a înregistrat o scădere, de la 157 la 112 cazuri. "Pentru agresarea soţiei, pedeapsa este de trei ani de închisoare, dacă femeia are nevoie de 20 de zile de spitalizare, şi poate creşte până la 10-12 ani de închisoare", a declarat Marian Tutilescu, şeful Poliţiei Capitalei. În Bucureşti există cinci adăposturi pentru femeile agresate. În unele dintre ele se asigură ajutorul de urgenţă, pe când în altele victimele pot petrece până la şase luni, perioadă în care li se oferă asistenţă juridică, cursuri de calificare şi li se găseşte un loc de muncă. De asemenea, există şi un centru pentru agresori, în care persoanele cu un comportament violent sunt ajutate să se schimbe.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite