Psihologul Daniela Gheorghe: „Fetiţa putea fi salvată dacă se apela la un profesionist”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad, Cristina Negrea, mama fetei care a murit de foame în spital
Arad, Cristina Negrea, mama fetei care a murit de foame în spital

Specialistul spune că fetiţa suferea probabil de sindromul de separare şi că putea fi scoasă din starea ei.

Mamă denaturată: un copil i-a murit de foame, celălalt a fost abandonat la naştere. "Prioritar e să fac bani", spune mama

Micuţa Monica Cizmaş suferea cel mai probabil de sindromul sau temerea de separare, o boală care apare încă din primele luni de viaţă, ne-a declarat psihologul Daniela Gheorghe, preşedinta Federaţiei ONG-urilor pentru copii: „Cea mai puternică criză apare la vârsta de opt luni, dar mai sunt câteva comparabile la pubertate, când se suprapun cu cele de identitate, şi în adolescenţă. Un copil cu dizabilităţi poate să aibă probleme mult mai mari, pentru că ei au un ataşament şi sensibilităţi majore faţă de ceilalţi”.

Arad, Cristina Negrea, mama fetei care a murit de foame în spital

Psihologul susţine că în cazul în care părintele are de gând să plece de lângă copil, e foarte important să-l pregătească dinainte, să caute o persoană de tranziţie în grija căreia să-l lase şi să-l convingă pe cel mic că e şi el părtaş la acest sacrificiu al tuturor. „Un copil bine ataşat de părinte poate fi pregătit de părinte pentru o detaşare. Mama trebuia să-i spună că împreună trebuie să suporte această despărţire şi să-l facă astfel părtaş la problemă. Trebuia să îi spună că vor comunica foarte des, îşi vor scrie, se vor suna, se vor vedea prin cameră video, depinde ce posibilităţi aveau. E clar, copilul n-a fost pregătit şi cred că ăsta chiar a fost un abandon, pentru că mama nu s-a asigurat că-l lasă în siguranţă”, a explicat Daniela Gheorghe.

Arad, Rozalia Cizmas bunica fetei care s-a înfometat până la moarte

Speicalistul susţine că micuţa putea fi salvată chiar şi dacă mama n-a pregătit-o pentru despărţire dacă se apela la un specialist. „Foarte rar nu găsim vindecarea la un copil, ei se refac foarte repede. Dacă exista un profesionist, cu siguranţă putea s-o scoată din această depresie profundă”. Daniela Gheorghe a mai spus că sindromul a fost descris foarte bine de psihologi ca Mary Ainsworth, în lucrări despre teoria ataşamentului.

image

Mama fetei care a murit pentru că a refuzat să mănânce: „Nu a murit de dorul meu. Nu sunt eu vinovată“

Psihologul Daniela Gheorghe: „Fetiţa putea fi salvată dacă se apela la un profesionist”

Andreea Marin Bănică despre cazul fetiţei moarte prin înfometare: „Este revoltător şi trist“

Povestea fetiţei care a murit de dorul mamei sale

UPDATE Șocant: O fetiță de 10 ani s-a stins de dorul mamei care a părăsit-o în spital. Mama spune că nu e de vină

După cazul fetiţei care s-a înfometat până a murit, Ministerul Muncii modifică legislaţia privind protecţia copilului

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite