Psihologii ne sfătuiesc să ignorăm vineri 13

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Frica de vineri 13 are şi un nume, paraskevidekatriafobie. În acest an sunt trei luni în care data de 13 cade într-o zi de vineri, din care două consecutiv.

Se spune că, încă din antichitate, 13 este considerat număr de rău augur. Credinţa aceasta există încă de la greci şi de la romani, iar vechii perşi nu-l pronunţau pe 13, preferând să zică „ 12 mai mult cu unul”.
Dacă despre 13 se crede încă din antichitate că este număr cu ghinion, ziua de vineri este considerată, la rândul ei, una nenorocoasă. Aşadar, această combinaţie are ca rezultat cea mai ghinionistă zi posibilă. Iar când un an are trei astfel de zile, din care două în luni consecutive, cu siguranţă poate fi considerat unul cu mare încărcătură negativă.

Ce spun psihologii

Psihologii au un nume pentru frica de numărul 13 - triskaidekafobie, iar teama de vineri 13 se numeşte paraskevidekatriafobie. Psihologul Vass Ladislau ne asigură însă că toată povestea asta despre ghinionista zi nu are nicio bază reală şi ne dă un exemplu extrem de sugestiv.
„Este vorba despre o povestioară rusească. Un ursuleţ şi un iepuraş munceau în curte, ursuleţul tăia lemne, iar iepuraşul le căra în depozit. Cum erau obişnuiţi ca după fiecare zi care trecea să rupă o pagină din calendar, iepuraşul procedă la fel şi la finalul acestei zile. Doar că din greşeală rupsese două pagini din calendar în loc de una, iar în loc de 31 martie calendarul arăta data de 1 aprilie. Cum au văzut data, cum cei doi prieteni au început să fie tot mai stângaci în ceea ce făceau, ursul s-a taiat, iar iepuraşul s-a accidentat cărând lemne. Până la un moment dat, când iepurele şi-a dat seama ce-a făcut şi a lipit foaia lipsă înapoi pe calendar. Din acel moment, ziua li s-a schimbat total”, ne povesteşte Vass Ladislau, psiholog. El spune că tot aşa este şi cu ziua de vineri 13, şi că totul este doar autosugestie.

Vineri 13 la români

Crăciun Parasca, consilier în cadrul Direcţiei de Cultură Culte şi Patrimoniu Bihor, ne-a spus că această „frică” de vineri 13 nu prea se regăseşte în cultura populară românească, cel puţin nu în arealul bihorean.
Totuşi şi românilor le este oarecum greu să nu se gândească la această zi ca la una cu ghinion. Psihologii ne sfătuiesc să nu mai gândim negativ, chiar dacă este vineri 13, şi cu siguranţă nu vom avea niciun ghinion.

Vineri 13, subiect de film

Ziua de vineri 13 a ajuns şi subiect de film. Luna trecută, pe 13 februarie, într-o zi de vineri, a fost lansat „Friday the 13th” un film dintr-o serie deja clasică. În căutarea surorii sale dispărute, Clay Miller se aventurează în periculoasa pădure a legendarului Crystal Lake, unde se împiedică de rămăşiţele vechi ale unei foste cabane. Dar acesta nu este singurul lucru pe care el îl va descoperi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite