Pruteanu are casa cartilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul universitar, politicianul şi criticul literar George Pruteanu are casa plină de cărţi. Tocmai de aceea şi-a construit singur o bibliotecă pe care şi-a amenajat-o aşa cum a dorit.

Profesorul universitar, politicianul şi criticul literar George Pruteanu are casa plină de cărţi. Tocmai de aceea şi-a construit singur o bibliotecă pe care şi-a amenajat-o aşa cum a dorit.

Încă din copilărie, Pruteanu îşi cumpăra cărţi din economii. Cu timpul, pasiunea a crescut, iar acum are în casă zeci de rafturi unde ţine cărţile, atât în sufragerie, în dormitor, cât şi în hol.

"Am în jur de 20.000 de cărţi". Pentru că sunt atât de multe, le-a sortat "pe căprării". Biblioteca a fost montată în întregime de Pruteanu, cu ajutorul socrului. "Am cumpărat lemn de brad, l-am vopsit cu vopsea de ulei şi unde nu se îmbina perfect, mai puneam chit. Recunosc că m-am grăbit, dar aveam nevoie să fie gata repede". Întreaga "operă" a fost gata în trei zile. Fiind o persoană ocupată, Pruteanu preferă de multe ori să citească lucrări de pe Internet chiar dacă "lectura cea adevărată tot cea de pe hârtie rămâne", iar acest lucru îl poate aprecia şi motanul Bisisicul... (foto medalion)

Biblioteca, nu doar un corp de mobilier

Biblioteca e locul unde ne păstrăm şi citim cărţile, locul unde amintirile primesc o valoare aparte, locul unde ne refugiem ori de câte ori dorim un moment de linişte. (material realizat de Lavinia Bindiu - foto medalion, www.laviart.ro)

Şi de această dată, putem opta pentru un tip anume de bibliotecă: una contemporană, clasică, country sau chiar una în stilul propriu. O bibliotecă poate fi una complicată, din lemn masiv, sculptată sau doar din rafuri agăţate cu sfoară.

Amenajarea unei biblioteci are foarte multe în comun cu biroul, fapt pentru care o putem identifica foarte uşor cu acesta. O regăsim în camera de tineret sau chiar în living. Dacă însă ne permitem o cameră separată doar cu "funcţia" de bibliotecă şi loc de studiu, e bine ca aceasta să conţină mobilier special pentru depozitarea cărţilor sau a colecţiei muzicale de care dispunem, un colţ de studiu unde să regăsim o masă sau un birou.

Pentru a vă oferi mai multă căldură, spaţiul poate fi, de asemenea, amenajat cu un şemineu, o canapea confortabilă unde să ne afundăm în orele de studiu, tablouri sau rame cu poze.
Camera de studiu poate avea o nuanţă coloristică variată, de la alb, la roşu puternic sau chiar maro. Dar pentru a nu obosi ochiul, e nevoie să intervenim şi cu nuanţe ce se regăsesc în ramele de la tablouri sau din mobilă. Pastelurile sunt de asemenea binevenite.

În mobilierul unei biblioteci e bine să integrăm şi aparate audio-video pe care, de asemenea, trebuie să le alegem şi în funcţie de stiulul de mobilier folosit. Acestea vor aduce ambientul sonor de care este nevoie pentru a ne afunda liniştiţi în lectură.

Ceea ce e însă foarte important într-o bibliotecă e organizarea ei. Cu cât aceasta e mai bine structurată, cu atât, atunci când veţi dori să găsiţi o carte, un cd sau un dosar anume în biblioteca voastră, vă va fi mult mai uşor să reuşiţi. În acest sens, puteţi urma sfatul domnului George Pruteanu, ce şi-a ordonat volumele după colecţii. Vă dorim lectură plăcută!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite