Proxeneţi sub epoleţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 30 de poliţişti de la Secţiile 1 şi 3 din Capitală sunt cercetaţi pentru aproape 100 de infracţiuni violente şi de corupţie.

Secţiile 1 şi 3 de Poliţie din Capitală au fost zguduite ieri de un nou scandal de corupţie printre oamenii legii! 31 de ofiţeri de ordine publică au fost duşi cu mandat la audieri, fiind acuzaţi de infracţiuni deosebit de grave, precum luare de mită, abuz în serviciu, complicitate la proxenetism, complicitate la prostituţie, favorizarea infractorului, lipsire de libertate în mod ilegal sau tortură.

Pentru descoperirea faptelor, anchetatorii au folosit investigatori sub acoperire, unul dintre aceştia fiind chiar agresat de cei care trebuiau să asigure ordinea publică. Peste 100 de infracţiuni ar fi comis cei 31 de ofiţeri vizaţi de anchetă. Spre exemplu, de la Secţia 3 dintre cei 39 de ofiţeri de la Ordine Publică sunt vizaţi în anchetă aproximativ 27.

În momentul în care săvârşeau infracţiunile, ofiţerii se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe linie de ordine publică, de regulă, în echipaje de doi sau trei, şi aveau ca obligaţie depistarea, constatarea şi sancţionarea unor fapte interzise de lege. Conform monitorizărilor serviciilor secrete, oamenii legii aveau un mod de operare desprins parcă din filmele cu mafioţi.

Taxa de protecţie

Erau mână-n mână cu proxeneţi, de la care au luat „taxă de protecţie" pentru a nu constata faptele şi pentru a nu le aplica sancţiuni, băteau, sechestrau şi chiar torturat fizic sau psihic femeile de moravuri uşoare.

Una dintre monitorizări, realizată în noiembrie 2011, scoate la iveală cum doi poliţişti de la Secţia 3 au ţinut mai multe ore o prostituată în instituţia la care lucrau şi au supus-o la tratamente inumane, arzând-o cu ţigara, întrucât femeia nu-şi plătise „taxa de protecţie".

Limuzine oprite în trafic

O altă „îndeletnicire" a oamenilor legii era să se îmbrace în uniforma de poliţist şi să urce în maşinile Mai şi să oprească în trafic şoferii care conduceau maşini de lux, precum BMW, Mercedes, Porsche, Nissan. Sub diferite pretexte le cereau acestora diverse sume de bani sau alte foloase materiale, în caz contrar ameninţându-l că va rămâne fără permis de conducere sau, mai mult, că se vor alege cu dosare penale. „În urma demersurilor de pretindere, primeau, de regulă, sumele de bani sau foloasele şi nu mai constatau i nici nu mai sancţionau persoanele vizate", au anunţat ieri oficiali ai DGA.

Faptul că erau foarte bine „organizaţi" reiese şi din modul în care împărţeau şpaga. La finalul fiecărei ture, agenţii se puneau pe numărat şi împărţeau „prada" în mod egal. „Taxa" percepută de ei era cuprinsă între 50 de lei şi 600 de lei, în funcţie de abaterea săvârşită de „client".

1.900 de reclamaţii împotriva ofiţerilor

Şeful Poliţiei Capitalei, Vasile Viorel, a declarat, ieri, că pentru buna funcţionare a activităţii celor două secţii, decimate la capitolul ordine publică după declanşarea urmăririi penale pe numele celor 31 de ofiţeri, a delegat personal de la alte secţii din Capitală. Vasile Viorel nu s-a arătat surprins de „îndeletnicirile" subalternilor săi, precizând că avea informaţii încă din mai 2010 că la aceste două secţii de Poliţie există grave nereguli.

El a arătat că doar anul trecut a primit 1.900 de plângeri făcute împotriva a peste 1.750 de ofiţeri. Aproate 350 de cazuri au fost trimise la Parchete, iar 85 au ajuns la DGA. Peste 100 de poliţişti au fost sancţionaţi disciplinar în 2010. „Poliţiştii corupţi trebuie să conştientizeze că mai devreme sau mai târziu vor plăti pentru faptele lor", a atenţionat Vasile Viorel.

"Parchetul Capitalei a dispus învinuirea a 31 de agenţi de poliţie de la Secţiile 1 şi 3, pentru luare de mită, abuz în serviciu, complicitate la prostituţie sau proxenetism, lipsire de libertate şi tortură.''
Bogdan Staicu procuror Parchetul Capitalei

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite