Protocol între contabilii români şi unguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii din cele două ţări au reînnoit acordul din 1995. Contabilii şi experţii contabili din România şi Ungaria încearcă să ajute agenţii economici să treacă mai uşor peste criză.

Liderii Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România şi cei din organizaţia similară din Ungaria, Marin Toma şi Ferenc Eperjensi, au semnat ieri la Oradea un protocol de colaborare, prin care s-a reînnoit acordul din 1995.
“Noul protocol ţine cont de realitatea economică şi de normele actuale, la care se supun cele două ţări după integrarea în UE”, precizează Marin Toma, preşedintele CECCAR România.
Principalele coordonate ale acordului sunt perfecţionarea profesională a contabililor şi contabililor autorizaţi, schimbul de experienţă şi supravegherea publică asupra activităţii de audit.

În sprijinul micilor întreprinzători

În contextul crizei economice mondiale care se apropie, experţii din cele două ţări şi-au propus să dezvolte servicii noi, pentru a veni în sprijinul IMM-urilor, cu sfaturi concrete de prevenire a riscului şi gradului de îndatorare, a riscului de faliment a marilor companii, care pot atrage falimentul celor mici etc. Cele două organizaţii se vor sprijini reciproc în Confederaţia Europeană a Experţilor Contabili şi în Organizaţia Mondială. Ferenc Eperjensi, vicepreşedintele Corpului Experţilor Contabili din Ungaria şi membru în Comitetul de conducere al IFAC, spune că acest protocol are valoare pentru că va fi aplicat, similar cu cel anterior. Pe baza acestui document vor fi stabilite şi directivele pentru dezvoltarea profesiei contabile în următorii cinci ani. Eperjensi precizează că în cei 14 ani de colaborare profesia a evoluat foarte mult, fiind la acelaşi nivel cu cea din state cu economii mult mai dezvoltate, iar acest lucru e vizibil din poziţia pe care o ocupă în IFAC. Acest lucru se datorează şi codului etic, unic la nivel mondial, pentru experţii contabili şi contabilii autorizaţi. Cele două organizaţii au început coagularea asociaţiilor profesionale într-o organizaţie euroregională. Deja lor li s-au alăturat cele din Moldova, Ucraina şi Polonia, iar anul acesta şi cea din Slovacia.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite