Protestul copiilor din Gaza împotriva violenţei adulţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Confruntările între Hamas şi Fatah, care au dat peste cap viaţa palestinienilor, i-au scos pe cei mici în stradă Zeci de copii au demonstrat pe străzile din Gaza City, cerând

Confruntările între Hamas şi Fatah, care au dat peste cap viaţa palestinienilor, i-au scos pe cei mici în stradă

Zeci de copii au demonstrat pe străzile din Gaza City, cerând încetarea confruntărilor dintre grupările Hamas şi Fatah. Micii protestatari s-au pictat cu vopsea roşie şi au purtat inscripţii pacifiste. Ca un gest simbolic împotriva violenţei, copiii au lovit cu pietre şi au dat foc unor arme de jucărie.

Militanţii Hamas şi Fatah se luptă de câteva săptămâni în teritoriile palestiniene. În cursul ciocnirilor dintre cele două facţiuni, au fost ucişi deja peste 80 de persoane. Vieţile civililor din zonă au fost date peste cap. În pofida unui armistiţiu oficial, încheiat recent între Hamas şi Fatah, violenţele continuă, făcând tot mai multe victime. Luptele se dau pretutindeni. Străzile sunt pustii, ca şi când ar fi fost impuse interdicţii de circulaţie. În ultima săptămână, palestinienii au fost martorii celor mai sângeroase violenţe între militanţii celor două grupări politice. Sunt ucişi mai ales combatanţii, dar şi mulţi copii au căzut victime în timpul schimburilor de focuri.

Crime şi răpiri

Majoritatea palestinienilor su-feră. Nu se mai vorbeşte acum decât de Fatah şi Hamas. "Nimeni nu mai vorbeşte de Palestina", se plânge Mohamed Fatayeh, în vârstă de 28 de ani, care locuieşte în Tel Awa. În noaptea de duminică spre luni, un glonţ rătăcit l-a lovit pe fratele lui Mohamed, pe nume Omar, un tânăr de 18 ani, în timp ce se uita la televizor. "Nu mai avem nici stat. Este o luptă pentru o putere care nu există", spune Mohamed Fatayeh, referindu-se la confruntările dintre Fatah şi Hamas, care au costat viaţa a zeci de oameni în ultima vreme. Membrii Fatah şi Hamas continuă să se răpească unii pe alţii. Mai mult de 50 de persoane au fost răpite săptămâna trecută. Vineri, un băieţel de doi ani a fost ucis, în timp ce militanţi Fatah au tras în direcţia unei maşini în care credeau că se aflau membri ai Hamas.

Apelul "miniparlamentului"

Aceste violenţe par să anunţe un război civil. Mulţi locuitori din Gaza se întreabă de ce preşedintele Mahmud Abbas nu îşi anulează călătoriile în străinătate din cauza situaţiei de acasă. Spirala violenţelor a împiedicat demararea unor convorbiri în vederea formării unui guvern de uniune naţională.

Între timp, pe străzile din Gaza domneşte teroarea. Şi cei mai înspăimântaţi de ce se întâmplă sunt copiii. Ei au ieşit în stradă, cu chipurile pictate cu vopsea roşie, în semn de protest faţă de vărsările de sânge.

Copiii "miniparlamentului" au citit o declaraţie, în faţa ziariştilor, prin care au cerut facţiunilor rivale să înceteze lupta. În centrul oraşului Rafah, ei au aşezat lemne care să întruchipeze arme, pe care le-au lovit cu pietre şi le-au dat foc.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite