Proteste în faţa consulatului român din Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Introducerea unei taxe consulare ar putea fi o soluţie în problema vizelor Câteva sute de persoane au protestat ieri, la Chişinău, în faţa Consulatului României, împotriva procedurii

Introducerea unei taxe consulare ar putea fi o soluţie în problema vizelor

Câteva sute de persoane au protestat ieri, la Chişinău, în faţa Consulatului României, împotriva procedurii greoaie pe care trebuie să o parcurgă solicitanţii de viză. În urma "scandalului vizelor", activitatea consulară a fost practic blocată.

Organizatorii mitingului au reclamat procedura "imposibilă" pe care trebuie să o parcurgă solicitanţii de vize. Procedură care începe cu o programare online, pe un server blocat tot timpul. Pe de altă parte, scandalul de corupţie în care s-a vehiculat şi numele şefului secţiei consulare, Alexandru Rus, a avut ca primă consecinţă dispariţia "combinatorilor" din faţa consulatului - prin care se "rezolvau", contra unor şpăgi de 200-300 de euro, cererile urgente.

Capacitatea de procesare a consulatului român este de 400 de vize pe zi, însă cererile sunt mult mai numeroase. Pe de altă parte, oferta diplomaţiei române de a deschide încă două consulate, la Cahul şi Bălţi, care ar fi fluidizat ritmul acordării vizelor, a fost refuzată de către preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin.

Deocamdată, obţinerea vizei pentru România rămâne o problemă pentru cetăţenii din Republica Moldova. O soluţie vehiculată de către specialişti: introducerea unei taxe de viză. O primă consecinţă: s-ar elimina corupţia, iar fondurile ar putea fi folosite pentru creşterea capacităţii de procesare a vizelor, de la 400 la câteva mii zilnic.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite