Protestatarii din capitala ungară fac prăpăd

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă nici un român nu a fost implicat şi nu a avut de suferit de pe urma violenţelor care au răvăşit capitala Ungariei în ultimele zile, şeful secţiei consulare a României la

Chiar dacă nici un român nu a fost implicat şi nu a avut de suferit de pe urma violenţelor care au răvăşit capitala Ungariei în ultimele zile, şeful secţiei consulare a României la Budapesta, Marian Ursuţ, urmăreşte atent evoluţia situaţiei. Contactat de Adevărul, diplomatul ne-a făcut o radiografie a situaţiei din capitala ungară.
- Cum evoluează situaţia la Budapesta?
- Deocamdată se pare că este linişte, aşteptăm însă noi evoluţii. Marţi noapte, după ora 0,00, s-au desprins, din grupul mare de peste 15.000 de protestatari, cam 100 de persoane, în majoritate tineri, care au intenţionat să atace clădirea Radioului public şi sediul Partidului Socialist. Au fost întâmpinaţi de forţele de ordine, de astă-dată mult mai bine pregătite şi hotărâte. Au avut loc ciocniri violente. Grupul s-a deplasat de la parlament până în faţa sediului Radioului public pe arterele principale şi pe unde a trecut a făcut prăpăd. Forţele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene, cu tunuri de apă, cu câini. A fost mobilizată inclusiv poliţia călare. Autorităţile au anunţat că au fost reţinute 90 de persoane. Din datele făcute publice, numărul răniţilor se ridică la 10, dar eu cred că au fost mai mulţi.
- Care este starea de spirit a populaţiei în restul Ungariei?
- Activităţile în restul ţării decurg normal. Nu se simte tensiune în rândul populaţiei. Aici e însă altă situaţie. Marţi noapte, în jurul orei 0,00, s-a făcut apel către demonstranţi să se retragă spre casă pentru a se odihni, ca să poată reveni în cursul zilei de miercuri.
- Pare ceva organizat?
- N-aş putea spune că le organizează cineva. Mi-e greu să cred că există cineva anume care să manipuleze o asemenea masă de oameni. Dar cei din stradă sunt hotărâţi să stea până îşi rezolvă revendicările.
- Printre protestatari sunt şi grupuri iredentiste?
- Grupuri iredentiste nu, dar este prezent liderul grupării "64 de Comitate", Toroczkai Laszlo, care a avut probleme şi cu autorităţile slovace. A fost expulzat şi i s-a pus interdicţie să intre în Slovacia pe o perioadă de cinci ani, după încercarea de a organiza o manifestaţie de protest în faţa Ministerului de Interne de la Bratislava. Acesta este unul dintre liderii celor din piaţă.
- Este adevărat că demonstranţii au scandat, între altele, "Ne este scârbă, Românie de rahat!", comparând situaţia de astăzi din Ungaria cu cea de la noi?
- Am verificat împreună cu colegul meu ataşat de presă, Albert Robu, ce a scris presa ungară şi nu am găsit publicată o astfel de scandare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite