Protest în stradă pentru un loc în cămin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viitorul ţării stă în mâinile tinerilor, iar de aceştia depinde foarte mult direcţia în care vor merge lucrurile în următoarea perioadă. Şi totuşi, dacă societatea le pretinde performanţe, ce le oferă în schimb?

Tinerilor li se pretinde să aibă experienţă în domeniu chiar din primul an de facultate, să nu ceară salarii mari, să locuiască în condiţii mizere. Aceştia au ieşit în stradă şi speră ca măcar acum cineva să asculte ceea ce au ei de spus. Marius, student la Politehnică, în Bucureşti, spune că unui student îi este aproape imposibil să ajungă cineva în acest moment deoarece nu i se oferă absolut nimic.

 “Pentru locurile în camerele de cămin, care arată ca nişte cocioabe mai înalte, trebuie să ne batem între noi, trebuie să oferim bani, exact persoanei potrivite, după care să ne rugăm ca părinţii să aibă bani să ne ţină tot anul la facultate. Dacă vrei să te angajezi, ca student este foarte greu, fiindcă noi nu avem experienţă şi ni se cere aşa ceva, programul de lucru intră peste cel de şcoală, rămânem cu restanţe, ne luăm gândul de la burse, şi tot aşa. Păi, cum să nu ne supărăm şi să nu ieşim în stradă, când noi, deşi vrem, nu ne permitem nici să învăţăm?”, explică Marius furios.

El este doar unul dintre cei care au venit marţi în faţa Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului ca să protesteze  faţă de cuantumul de burse şi al locurilor de cazare din cămine. Studenţii au ales o metodă mai puţin obişnuită de a-şi exprima frustrările cauzate de sistemul de învăţământ. Tinerii s-au aşezat pe jos în faţa ministerului, şi-au deschis cărţile şi s-au­ pus serios pe învăţat. “Vrem să arătăm tuturor că noi ne dorim să învăţăm, dar nu avem condiţii”, spune Marius.

În cazul în care bursele nu vor fi mărite, iar condiţiile din cămine nu vor fi îmbunătăţite, studenţii ameninţă cu greva generală. “Şi o facem pe bună dreptate. Aveţi idee la ce cozi am stat să prindem un loc în cămin ca să descoperim camere care se dărâmă peste noi?”, spune, plină de nervi, Diana, prietena lui Marius, studentă la Academia de Ştiinţe Economice. La această facultate sunt disponibile 6.000 de locuri în cămine, iar numărul cererilor a ajuns la 9.000.

În aceste condiţii, tinerii mai au doar varianta unei chirii de câteva sute de euro pe lună, pe când la cămin nu ar fi scos din buzunar mai mult de 85 de lei.

Nici în restul ţării situaţia nu este mai bună: există 110.000 de locuri de cazare, în timp ce numărul studenţilor care doresc un loc în cămin este de 155.000.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite