Protecţionismul exagerat a fost evitat, în pofida crizei, afirmă OMC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marile economii mondiale au reuşit să evite pericolul unui protecţionism exagerat în ultimele luni, în pofida crizei economice, relevă Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) într-un raport obţinut miercuri de AFP.

"Nivelul şi spontaneitatea crizei economice ar fi putut provoca o replică protecţionistă importantă. Însă acest lucru nu s-a întâmplat", a afirmat OMC în cel de-al patrulea său raport pe acest an asupra politicilor comerciale ale celor 153 de membre ale sale.

Au existat unele "derapaje", în special din partea ţărilor din G20, însă "economia mondială este la fel de deschisă comerţului în prezent ca şi înainte de criză", apreciază autorii raportului.

Per total, măsurile de restricţionare a comerţului înregistrate începând din octombrie 2008 "acoperă maximum 1 la sută din comerţul mondial cu bunuri", potrivit aceleiaşi surse, care precizează că nu a fost înregistrată în cursul anului o creştere semnificativă a plângerilor depuse la Organul de reglementare a diferendelor al OMC.

Această situaţie se explică "în mare parte prin maturitatea răspunsului politic dat crizei de către ţările dezvoltate şi în curs de dezvoltare", explică raportul, citat de Agerpres.

Cu toate acestea, jandarmul comerţului internaţional a estimat că ameninţările protecţioniste persistă şi a făcut apel la economiile mondiale să nu prelungească prea mult planurile lor gigantice de relansare economică, deşi acestea din urmă "au avut fără îndoială efecte importante asupra comerţului" prin limitarea scăderii acestuia.

"Date provizorii asupra ultimelor luni arată semne, unele ezitante, ale reluării fluxurilor comerciale în condiţiile în care planurile de relansare încep să îşi arate efectele prin stimularea cererii", subliniază OMC.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite