Protecţia mediului, transferată la nivel local
0Ministrul mediului a lansat spre dezbaterea instituţiilor din subordine Proiectul privind descentralizarea procesului decizional în domeniul protecţiei mediului, menit să crească eficienţa
Ministrul mediului a lansat spre dezbaterea instituţiilor din subordine Proiectul privind descentralizarea procesului decizional în domeniul protecţiei mediului, menit să crească eficienţa instituţiilor statului
Propunerea prezentată de ministrul de resort vizează transferul agenţiilor locale pentru protecţia mediului sub autoritatea consiliilor judeţene. Măsura urmăreşte creşterea eficienţei în activitatea agenţiilor de mediu prin extinderea instrumentelor de autorizare şi de implementare a deciziilor de mediu.
Transferul atribuţiilor la nivel local va spori importanţa mediului pe agenda locală, din moment ce decizia de mediu va deveni o atribuţie permanentă a unei instituţii a consiliului judeţean.
"Dezbaterea pe care am lansat-o azi va fi extinsă la nivelul sindicatelor, al organizaţiilor societăţii civile, al autorităţilor publice locale.
În acelaşi timp, în următoarele săptămâni vom avea un tablou clar al propunerilor privind atribuţiile şi responsabilităţile ce le vor reveni atât instituţiilor aflate în subordinea Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD), cât şi autorităţilor ce aparţin Ministerului Internelor şi Reformei Administrative şi autorităţilor publice locale", a declarat ministrul mediului, Attila Korodi.
Decizia de mediu va fi simplificată, iar prioritizarea se va face mult mai eficient de către autoritatea locală. Agenţiile locale pentru protecţia mediului vor dispune de un sprijin puternic la nivel judeţean, acolo unde există pârghiile necesare şi unde se pot introduce direct pe agenda comunităţii locale şi a reprezentanţilor ei pe problemele de mediu.
Attila Korodi a subliniat că proiectul descentralizării va întări puternic rolul şi atribuţiile agenţiilor regionale pentru protecţia mediului, care vor autoriza programele şi proiectele regionale, vor verifica activitatea tehnică a agenţiilor locale şi vor furniza rapoarte complexe privind dezvoltarea durabilă a regiunilor aflate în coordonarea lor administrativă.
Conducătorii agenţiilor locale de mediu au adus în discuţie lipsa de claritate a modului în care va funcţiona axa decizională MMDD - ANPM - ARPM - APM şi au sesizat posibile disfuncţionalităţi care pot apărea ca urmare a faptului că, în anumite cazuri, consiliile judeţene au şi statut de agent economic.
În consecinţă, agenţiile locale de mediu, aflate în subordinea lor, nu vor mai avea autonomia necesară pentru a decide asupra unor proiecte cu posibil impact asupra mediului, care implică exact instituţia de care ar fi dependente.
Ministrul mediului a accentuat faptul că factorilor politici le revine răspunderea de a da României o direcţie de dezvoltare conformă cu modelul european, iar acest model este unul construit pe descentralizare. Attila Korodi a subliniat că acest proces trebuie să se sprijine pe nişte acte normative care să asigure fluenţa, siguranţa profesională şi responsabilităţile clare ale părţilor implicate.
"Vom avea, la sfârşitul acestei dezbateri, o imagine foarte clară asupra capacităţii României de a adopta un model descentralizat de conducere şi de implementare în domeniul protecţiei mediului şi vom realiza în ce măsură vrem şi suntem capabili, în România anului 2007, să îi asigurăm cetăţeanului drumul cel mai scurt şi mai sigur către rezolvarea problemelor sale", a mai declarat ministrul mediului.