Protan, pus pe tuşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firma a închis temporar unitatea de la Popeşti Leordeni Societatea susţine că decizia de autosuspendare a activităţii de lângă Capitală vine pe fondul unui "sabotaj

Firma a închis temporar unitatea de la Popeşti Leordeni

Societatea susţine că decizia de autosuspendare a activităţii de lângă Capitală vine pe fondul unui "sabotaj tehnologic".

Protan, concesionarul activităţii de ecarisaj, a anunţat ieri închiderea temporară a unităţii de colectare şi de neutralizare a deşeurilor animaliere care funcţionează în Popeşti Leordeni, potrivit Mediafax.

"Acest fapt vine ca urmare a sabotajului tehnologic petrecut în după-amiaza zilei de 9 septembrie, când canalizarea exterioară a fabricii a fost distrusă în mod deliberat. Poliţia oraşului Popeşti Leordeni a fost chemată la faţa locului, a constatat veridicitatea faptelor şi a întocmit un proces-verbal, urmând a lua măsurile de rigoare", susţin reprezentanţii companiei.

Riscul unui dezastru ecologic

De asemenea, aceştia precizează că unitatea de la Popeşti Leordeni este singura autorizată să neutralizeze deşeuri animale, iar închiderea ei "poate genera un adevărat dezastru ecologic".

Dincolo de declaraţiile oficialilor Protan, riscul suspendării activităţii de la Popeşti Leordeni a fost anunţat încă de săptămâna trecută atât de premierul Tăriceanu, cât şi de ministrul Mediului, Attila Korodi.

Conform Autorizaţiei Integrate de Mediu (AIM), compania este obligată la o serie de investiţii progresive până în anul 2015, cu mai multe termene intermediare.

Staţie nouă pentru epurarea apelor

Până la sfârşitul lunii, Protan trebuie să pună în funcţiune o staţie de epurare a apelor, în caz contrar firma fiind supusă procedurii legale care precede decizia autorităţilor de suspendare a activităţii.

"Dacă nici după avertisment nu există instalaţia cerută, putem dispune suspendarea autorizaţiei de funcţionare pentru şase luni, timp în care să se conformeze cerinţelor. Dacă nici după cele şase luni investiţia nu este realizată, suntem în măsură să anulăm autorizaţia de funcţionare a firmei respective", a declarat Korodi săptămâna trecută.

Miros insuportabil

Aproximativ 150 de persoane au protestat săptămâna trecută în faţa Ministerului Mediului cerându-le autorităţilor să rezolve problema de la Protan.

Locuitorii din Popeşti Leordeni şi din zona bucureşteană Vitan au acuzat "mirosul permanent de cadavru fiert" pe care sunt obligaţi să îl suporte.

De asemenea, aceştia au depus o petiţie semnată de 10.000 de bucureşteni prin care solicită rezolvarea situaţiei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite