Prostituatele din Romania sunt amendate pe capete, dar de gigolo nu se atinge nimeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Art.328 Cod penal: Fapta persoanei care isi procura mijloacele de existenta sau principalele mijloace de existenta practicand in acest scop relatii sexuale cu diferite persoane se pedepseste cu

Art.328 Cod penal: Fapta persoanei care isi procura mijloacele de existenta sau principalele mijloace de existenta practicand in acest scop relatii sexuale cu diferite persoane se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani". Cum se vede, legea incrimineaza fapta persoanei. Cu toate acestea, in practica de zi cu zi nu se mai face inchisoare pentru prostitutie. Se dau numai amenzi. Care, uneori, pot sa ajunga chiar la 10 milioane de lei. Fara exceptie, amenzile se dau numai femeilor. Barbatii care se prostitueaza nu intra in vizorul politistilor. Si nici al altor autoritati.
Colectia de amenzi
Indiferent daca este vorba despre Bucuresti sau alte orase, prostitutia este una dintre cele mai infloritoare industrii. Lucrul acesta il stiu cel mai bine politistii. Politisti care, de-a lungul anilor, au invatat toate fetele, zonele in care stau ele la agatat si chiar tarifele pe care le practica. Iar atunci cand sefii remarca numarul mare de prostituate stradale sau bilantul se indreapta vertiginos spre zero, incepe vanatoarea de femei. La lasarea intunericului, echipe de barbati bine claditi si antrenati fac un convoi de masini, demareaza in tromba spre zonele bine stiute si incarca la repezeala, claie peste gramada, femeile care stau pe strada. Se vede cu ochiul liber ca sunt practicante ale celei mai vechi meserii din lume. Dar atunci cand le salta politistii, in cele mai multe cazuri fetele pur si simplu stau pe strada. Rareori cate una este prinsa chiar "in exercitiul functiunii". Dar nici atunci nu se poate vorbi despre prostitutie. Codul de procedura penala arata cat se poate de clar ca pentru a aplica sanctiuni in acest domeniu este nevoie de declaratiile scrise, consecutive, a cel putin doi clienti in 24 de ore, iar barbatii respectivi sa recunoasca faptul ca au platit partida de sex. Desi, cum recunosc chiar politistii, "dam amenzi cu nemiluita", niciodata la procesele-verbale de amenda nu sunt atasate si astfel de declaratii. In aceste conditii, spun specialistii in drept penal, amenzile sunt date in mod abuziv si impotriva legii, iar femeile ar putea sa faca plangeri impotriva celor care le-au sanctionat.
Prostitutia masculina nu se cuantifica la bilantul politiei
O alta problema, spun aceiasi specialisti, o reprezinta aplicarea selectiva a legii. Sunt ani intregi de cand rubricile de mica publicitate abunda in anunturi date de barbati dispusi sa satisfaca "orice fantezie sexuala, si nu numai, doamnelor generoase, indiferent de varsta". In fapt, asta este tot prostitutie, iar legea nu distinge intre fapte in functie de sexul celui care le-a savarsit. Mijloace de proba ar fi suficiente, dar niciodata un politist n-a incercat sa isi faca meseria si sa "arate cu degetul" macar un barbat dintre sutele sau chiar miile care isi procura principalele mijloace de existenta practicand relatii sexuale cu diferite persoane. Cand este vorba despre femeile amendate, politistii aduc drept argument faptul ca "le stim de-atata vreme, ca nu mai e nevoie de nici o declaratie", iar de barbati nu se ocupa pentru ca "ar fi prea greu de dovedit si nimeni n-a facut-o pana acum". In aceste conditii, prostituatele au un singur "refugiu": "Nu ajunge ca mereu ne ia politia, ne mai pune sa ii rezolvam si pe ei cand nu cheama ziaristii sa ne arate la televizor? Macar sa nu platim amenzile". Daca unele au prea multe amenzi, sunt condamnate la munca in folosul comunitatii. Fetele refuza. Spun ca insasi meseria lor reprezinta o astfel de munca.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite