Proscrişii se pot întoarce acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Te apropiai de punctul de frontieră ca de masa de operaţie", spunea, ieri, un român care se întorcea din Italia prin punctul de frontieră de la Cenad, după ce depăşise termenul de şedere în

"Te apropiai de punctul de frontieră ca de masa de operaţie", spunea, ieri, un român care se întorcea din Italia prin punctul de frontieră de la Cenad, după ce depăşise termenul de şedere în străinătate. El a aflat cu bucurie că nu va păţi nimic din cauza întârzierii şi a declarat cu zâmbetul pe buze: "Acum suntem într-adevăr liberi". Din noaptea de sâmbătă spre duminică, românii nu mai trebuie să dea socoteală pentru că au depăşit termenul de 90 de zile petrecute în afara graniţelor, după intrarea în vigoare a Legii 248, privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor în străinătate. Noua lege face ca sute de mii de români să nu mai fie proscrişi în propria ţară sau dincolo de hotarele ei.
Bucurie mare la graniţă
Anunţul făcut de un poliţist de frontieră din Vama Cenad că de ieri s-a schimbat legislaţia privind regimul călătoriilor în străinătate a fost primit cu aplauze de românii aflaţi într-un autocar ce se întorcea din Italia. Trei dintre pasageri depăşiseră termenul de şedere în străinătate şi aşteptau cu sufletul la gură verificarea paşapoartelor. Vestea că s-a abrogat vechea legislaţie i-a făcut să sară de pe scaune de bucurie. La fel s-a întâmplat şi cu alţi turişti aflaţi în depăşire de termen şi care s-au întors în ţară fără să ştie că nu vor mai fi consemnaţi pentru întârziere. În primele 12 ore de la aplicarea noii legislaţii, prin punctul de frontieră de la graniţa cu Ungaria au revenit în ţară 31 de "proscrişi". În aceeaşi perioadă, doi bărbaţi din judeţul Gorj s-au grăbit să se întoarcă în Spania, după ce anul trecut au trebuit să rămână acasă pentru că depăşiseră cu şase luni cele 90 de zile cât aveau voie să stea în afara graniţelor.
Excepţiile de la regulă
Din baza de date a poliţiei de frontieră au fost radiate numele a 68.332 de cetăţeni români care nu mai puteau părăsi ţara, după ce, la întoarcerea acasă din străinătate, s-a constatat că au încălcat prevederile vechii legislaţii. Ei vor putea pleca acum unde vor, dar cu respectarea noilor dispoziţii legate de călătoriile în străinătate. În aceeaşi situaţie se află alte zeci de mii de cetăţeni români care n-au mai revenit în ţară, anul trecut, de frica faptului că nu vor mai putea ieşi.
A treia categorie, cea din care fac parte persoanele returnate din diferite ţări, va rămâne în baza de date a poliţiei de frontieră, unde sunt înscrise, până la această oră, 69.152 de nume. Tot aici intră şi cei care au comis infracţiuni şi au interdicţie de a mai intra o perioadă de timp în diferite state, majoritatea din Uniunea Europeană. Cei care au aplicată în paşaportul turistic o ştampilă de interdicţie în Olanda pot călători în Ungaria, spre exemplu, dar nu mai departe, pentru că numele lor apar în evidenţa computerizată a ţărilor din UE.
Filtrul pentru aceia care se aventurează mai departe decât Ungaria se află la graniţa acestei ţări cu Austria. În următoarele zile, poliţiştii de frontieră din Vest se aşteaptă ca vămile să fie luate cu asalt de proscrişi, în ambele sensuri, pe intrare şi pe ieşire. Ei spuneau, în glumă, că urmează un "nou Crăciun", la început de februarie, privind aglomeraţia în vămi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite