Propuneri contradictorii pentru rezolvarea conflictului transnistrean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Planul Severin: R. Moldova, integrata in UE, Transnistria, sub protectorat ONU Coordonatorul Institutu-lui SocialDemocrat "Ovidiu Sincai", Adrian Severin, a pre-zentat ieri, spre dezbatere publica,

Planul Severin: R. Moldova, integrata in UE, Transnistria, sub protectorat ONU
Coordonatorul Institutu-lui SocialDemocrat "Ovidiu Sincai", Adrian Severin, a pre-zentat ieri, spre dezbatere publica, un plan romanesc pen-tru solutionarea conflictului trans-nistrean. Fostul ministru de Externe considera ca, pentru a fi luata in seama in cadrul organizatiilor implicate in solutionarea acestui conflict inghetat, Romania trebuie sa se prezinte cu un astfel de document care, in opinia sa, ar trebui sa cuprinda urmatoarele etape:
1. Decuplarea provizorie a Transnistriei de restul Republicii Moldova si punerea ei sub un protectorat international (pentru minimum 57 ani) de tipul si cu functiile celui din Kosovo. Fortele de mentinerea a pacii ar trebui sa fie asigurate de catre UE, Rusia, Ucraina si alte state care doresc sasi asume acest rol.
2. Decuplarea Transnistriei sa se faca cu trecerea restului teritoriului R. Moldova din cadrul politicii de vecinatate in cadrul politicii de extindere a UE (cu un termen de integrare maxim de 35 ani).
3. Integrarea efectiva a Republicii Moldova in UE se poate face aplicand acelasi mecanism utilizat in privinta Ciprului. Par--tea de la vest de Nistru va fi in-te-grata in UE, restul se va afla sub un protectorat international al ONU.
4. Protectoratul international asupra Transnistriei ar trebui sa insemne democratizarea, demilitarizarea si decriminalizarea regiunii transnistrene, fiind astfel in acord cu legislatia interna recent adoptata de catre Parlamentul de la Chisinau.
5. Organizarea, dupa demi-litarizare, democratizare si de-cri--minalizare, a unui proces de negocieri care sa stabileasca statutul definitiv al Transnistri-ei, fie ca parte integranta a unei Moldove membre a UE, fie ca un fel de Monaco sau Lichtenstein, care transfera (pe baze contractuale) o parte din gestiunea institutiilor sale unor state vecine (in speta Ucraina si/sau Rusia). In acest din urma caz, Transnistria ar deveni o enclava intre UE si CSI, diferenta fata de enclava Kaliningrad fiind ca Transnistria ar fi in exteriorul Uniunii, deci nu ar avea un potential destabilizator direct.
6. Rusia, SUA si UE ar trebui sa convina asupra unui acord pentru garantarea securitatii Trans--nistriei, in cazul alegerii ultimei optiuni.
Adrian Severin sustine ca, dupa ce Romania va elabora un ast-fel de plan, acesta trebuie sa fie discutat si convenit initial atat cu UE, cat si cu NATO.

Rusia propune o "uniune statala"
Centrul de Strategii Politice al Universitatii Bertran Rassel (Rusia) a propus demilitarizarea completa a Republicii Moldova si crearea unei "uniuni statale" cu regiunea transnistreana pentru reglementarea definitiva a crizei din regiunea separatista, transmite "BASApress". Proiectul prevede crearea "statului Moldova", format din Republica Moldova si Transnistria. Baza politicojuridica pentru aceasta uniune va fi, in opinia autorilor proiectului, "de-militarizarea completa a Moldovei, crearea unor insti-tu-te supranationale demo-cra--tice si acordarea unor ga--rantii externe din partea tertelor state". Principalul rol in reglementarea diferendului lar detine in continuare Rusia, Ucraina si OSCE. Potri-vit pro-iectului, "serviciile" si asis-tenta expertilor UE si SUA in negocieri ar putea fi acceptate exclusiv cu acordul prealabil al acestora si al "partilor". Potrivit autorilor pro--iectului, Transnistria ar avea statutul unei republici cu propriile organe de conducere, cu dreptul de a participa la realizarea politicii externe a tarii si de secesiune in cazul in care Moldova siar pierde suveranitatea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite