Fondul Proprietatea, pe bursă cel mai devreme în primăvara 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fondul Proprietatea, pe bursă cel mai devreme în primăvara 2010
Fondul Proprietatea, pe bursă cel mai devreme în primăvara 2010

Fondul Proprietatea (FP) ar putea fi listat la bursa de la Bucureşti şi pe pieţe externe, cel mai probabil la Londra, în cel puţin 5-6 luni de la intrarea în drepturi a administratorului Fondului, compania Franklin Templeton, a declarat directorul pentru pieţe emergente al viitorului administrator, Mark Mobius, citat de NewsIn.

"Este nevoie de cel puţin 5-6 luni pentru listarea la bursă a Fondului din momentul semnării contractului. Rezolvarea detaliilor juridice durează câteva luni. Un aspect important pentru listare va fi cooperarea cu guvernul, de care depinde rapidiatea acestui proces", a spus Mobius.

El a adăugat că taxele percepute de companie pentru administrarea Fondului Proprietatea sunt "competitive", foarte scăzute în raport cu cele practicate la nivel european pentru cazuri similare.

"Considerăm că tariful practicat de noi e competitiv comparativ cu cele practicate pe piaţă", a spus Mobius, întrebat ce părere are despre declaraţiile preşedintelui Consiliului de Supraveghere al FP, Mircea Ursache, care consideră prea mare comisionul Franklin Templeton pentru administrarea FP.

Mobius a mai spus că, pentru promovarea Fondului Proprietatea, Franklin Templeton va demara o serie de întâlniri în străinătate, în ţări asiatice sau din Europa Occidentală, pentru a prezenta investitorilor oportunităţile de afaceri legate de FP.

"Vom face un road-show în Asia şi Europa de Vest pentru a informa investitorii despre România şi Fondul Proprietatea, ceea ce va dura probabil, cel puţin o lună", a spus Mobius.

O nouă AGA, în septembrie

El consideră că listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) ar avea un efect "incredibil", în condiţiile în care piaţa este în prezent subevaluată, iar valoarea BVB se va dubla sau tripla în următorii 3-4 ani.

Acţionarii FP se vor reîntâlni cel mai devreme la începutul lui septembrie, ca să dezbată administrarea Fondului.

Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Fondului Proprietatea ar fi trebuit să aibă loc astăzi, însă a fost suspendată fără a fi luată o decizie privind contractul cu Franklin Templeton Investments, în absenţa acţionarului majoritar, Ministerul Finanţelor.

Fondul Proprietatea a fost înfiinţat pentru despăgubirea celor care au fost deposedaţi abuziv în timpul regimului comunist şi cărora nu li se pot retroceda bunurile în natură.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite