Fondul Proprietatea ar putea pierde acţiunile deţinute la companiile energetice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fondul Proprietatea ar putea pierde acţiunile deţinute la companiile energetice
Fondul Proprietatea ar putea pierde acţiunile deţinute la companiile energetice

Fondul Proprietatea riscă să piardă acţiunile deţinute la companiile energetice controlate de stat, întrucât aceste participaţii ar urma să fie incluse în viitoarele companii energetice naţionale, relatează The Money Channel, citând un proiect de Ordonanţă de Urgenţă.

Potrivit proiectului de act normativ, participaţiile Fondului Proprietatea (FP) la companiile care vor fi incluse în viitoarele companii energetice naţionale ar putea fi compensate cu acţiuni la alte societăţi comerciale.

Directorul Fondului, Daniela Lulache, a declarat că atâta timp cât reorganizarea sistemului energetic este în fază de proiect, intenţiile Guvernului trebuie privite doar ca o propunere.

"Este o discuţie ce se poartă de foarte mult timp, dar ea nu a ajuns la final. Este evident că, în calitatea sa de acţionar, FP va trebui să facă parte din aceste discuţii şi cu siguranţă interesele FP nu vor fi ignorate", a spus Lulache, la The Money Channel.

Ea a adăugat că Fondul va avea cu siguranţă căi de a se opune acestui proiect, "dar este prematur să spunem că ne opunem atâta timp cât nu ştim care sunt măsurile".

Fondul Propietatea deţine în prezent 24,98% din acţiunile Complexului Energetic Craiova, 24,93% din Complexul Energetic Turceni şi 23,73% din Complexul Energetic Rovinari. La Hidroelectrica, fondul deţine puţin sub 20%, la Nuclearelectrica puţin peste 17%, iar la Romgaz aproape 15%.

Intenţiile Ministerului Economiei

Ministerul Economiei vrea să înfiinţeze două noi companii energetice, prin divizarea celor existente, care să conţină producători de energie din surse diferite, precum şi furnizorii lor de resurse.

Astfel, din prima companie vor face parte complexurile Turceni, Rovinari şi Craiova, reactoarele 1 şi 2 de la Cernavodă, hidrocentralele Vâlcea şi Slatina, Societatea Naţională a Lignitului şi o parte din Electrica.

În a doua companie vor intra Romgaz (prin intermediul termocentralei de la Iernut), cealaltă parte din Electrica, termocentralele Deva, Paroşeni şi Elcen, CNH, hidrocentralele Porţile de Fier, Sebeş, Buzău, Târgu Jiu, Caransebeş, Haţeg, Argeş, Cluj, Bistriţa şi Sibiu.

Proiectul este încă în dezbatere publică şi nu va fi finalizat decât după alegerile prezidenţiale din noiembrie, potrivit declaraţiilor directorului general al Romgaz, Marcel Piteiu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite