Proprietarii de cazinouri, speriaţi de noul Cod Fiscal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Industria de profil susţine că impozitarea câştigurilor este imposibil de realizat, întrucât sumele cu care participă fiecare jucător în parte nu pot fi determinate. Impozitarea oricăror

Industria de profil susţine că impozitarea câştigurilor este imposibil de realizat, întrucât sumele cu care participă fiecare jucător în parte nu pot fi determinate.

Impozitarea oricăror tipuri de câştiguri la jocurile de noroc de tip cazinou începând cu data de 1 ianuarie 2008 trezeşte nemulţumirea principalilor actori din industrie. Principala teamă a acestora este scăderea drastică a numărului de clienţi.

Conform proiectului de modificare a Codului Fiscal ce va fi aplicabil de la 1 ianuarie 2008, câştigurile de tip cazinou şi maşini electronice vor fi impozitate, motivaţia Ministerului de Finanţe fiind majorarea fondurilor strânse la bugetul de stat. Veniturile din jocurile de noroc ar urma să se impoziteze, prin reţinerea la sursă, cu o cotă de 20% aplicată asupra venitului net care nu depăşeşte cuantumul de 10.000 de lei şi cu o cotă de 25% aplicată asupra venitului net care depăşeşte cuantumul de 10.000 de lei.

Veniturile obţinute din premii şi din jocuri de noroc, în bani sau în natură, sub valoarea sumei de 600 de lei pentru fiecare concurs sau joc de noroc, realizate de la acelaşi organizator sau plătitor într-o singură zi, nu sunt impozabile. Reprezentanţii organizatorilor de cazinouri din România susţin însă că în acest caz este vorba de un impozit zilnic, în condiţiile în care orice sumă jucată de un client trebuie impozitată.

"În plus, este aproape imposibil să urmărim sumele pe care le joacă fiecare în parte, iar la sfârşit să aplicăm o anumită cotă de impozitare. În prezent, nu putem contabiliza decât intrările şi ieşirile generale, dar nu şi pe cele nominale", a declarat, ieri, la o masă rotundă, Sorin Constantinescu, preşedintele Asociaţiei Organizatorilor de Cazinouri din România. Potrivit acestuia, există riscul ca pentru evitarea achitării acestui impozit către stat să apară fenomenul evaziunii fiscale.

În locul impozitării, o taxă de intrare

Dacă această taxă s-ar aplica de la 1 ianuarie 2008, România ar fi singura ţară din Europa unde funcţionează un asemenea sistem. Reprezentanţii industriei de profil susţin că, dacă această impozitare ar fi fost posibilă, ar fi fost deja implementată în toate ţările din regiune. În schimbul acestui impozit, industria de profil propune Ministerului de Finanţe introducerea unei taxe de intrare.

Aceasta ar permite, în opinia lor, o monitorizare mult mai clară a celor care intră în cazinou. Potrivit lui Constantinescu, deşi ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal a fost aprobată în şedinţa de guvern din 4 octombrie a.c., reprezentanţii industriei nu au fost consultaţi în vederea susţinerii unui punct de vedere.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite