Propolisul, scut natural împotriva infecţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un remediu natural pentru tratamentul diverselor afecţiuni, de la arsuri până la diabet, reumatism sau boli cardiace, respiratorii şi hepatice, este secretat de albine. Despre

Un remediu natural pentru tratamentul diverselor afecţiuni, de la arsuri până la diabet, reumatism sau boli cardiace, respiratorii şi hepatice, este secretat de albine.

Despre proprietăţile curative ale propolisului ne-a vorbit cercetător dr. Cristina Mateescu, de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură, din Bucureşti (ICDAB). Un amestec complex de substanţe răşinoase naturale, ceară vegetală şi ceară de albine, pe care albinele le colectează de pe mugurii, scoarţa şi ramurile unor arbori, le prelucrează şi le depun în stup pentru a-şi proteja colonia împotriva bolilor şi inamicilor naturali.

Acesta este propolisul. "Primele proprietăţi descoperite de specialiştii care studiau propolisului au fost cele antimicrobiene", explică dr.Mateescu. Spectrul antimicrobian este foarte larg, dar nu este de neglijat nici acţiunea sa antifungică (împotriva ciupercilor) sau antiprotozoare (microorganisme unicelulare - n.r.). Astfel, propolisul este folosit şi în tratamentul candidozei, al tricomoniazei, în tratarea diverselor răni, arsuri, infecţii respratorii. "Practic, orice infecţie din organism poate beneficia şi de tratamentul cu propolis", susţine dr. Mateescu.

Există diferite forme farmaceutice sub care propolisul poate fi administrat: tincturi, loţiuni, spray-uri, soluţii pentru aerosoli, unguente şi supozitoare pentru uz extern şi paste de miere cu propolis, tablete, tincturi, capsule etc. pentru uz intern.

Util şi în tratamentul cancerului

Ca şi veninul de albine, propolisul este componenta de bază pentru obţinerea unui spectru larg de medicamente. Pe lângă acţiunea antimicrobiană, propolisul are şi o importantă acţiune antivirală. Este cazul infecţiilor virale hepatice, atât de bine cunoscute şi atât de greu de tratat, dar şi al hepatitelor virale.

"De fapt, în condiţiile unei infecţii virale, pe lângă necesitatea unui tratament local (topic), organismul are nevoie şi de un sistem imunitar puternic, or, propolisul combină cele două necesităţi, el fiind şi un excelent stimulent nespecific al sistemului imunitar", explică dr.Mateescu.

El poate fi definit ca "o substanţă modulatoare a răspunsului biologic", asigurând între altele o stimulare a limfocitelor T, motiv pentru care se poate aplica chiar în tratamentul unor forme de cancer.

Acţiunea terapeutică a propolisului este şi un rezultat al proprietăţilor sale antioxidante, proprietăţi ce se regăsesc şi în cazul tratamentului adjuvant al diabetului zaharat. În cazul diabetului, tinctura de propolis poate avea efect în ambele tipuri de diabet (în cel insulino-dependent - tip I- poate conduce la reducerea dozei de insulină, iar la diabetul de tip II poate produce o scădere a nivelului glicemiei).

Pe lângă efectele amintite, produsele pe bază de propolis sunt indicate şi în tratamentul unor afecţiuni hepatice (steatoze hepatice, convalescenţe posthepatite, hepatite cronice agresive, unele cazuri de ciroză), dar şi în afecţiuni cardiovasculare asociate cu hipertensiune arterială sau în tratamentul hipercolesterolemiei. "Propolisul nu trebuie privit însă ca un panaceu pentru că acest fapt nu duce decât la scăderea credibilităţii în potentialul său terapeutic.

Are efecte remarcabile ca antimicrobian, cicatrizant, anestezic, dar şi ca agent antioxidant natural, iar de aici, toată pleiada de acţiuni terapeutice care rezultă", este de părere dr. Mateescu. Trebuie însă amintit celor care suferă de alergii să manifeste prudenţă înainte de utilizarea produselor cu propolis sau să ceară sfatul medicului specialist.

Produse pe bază de propolis

Tonic circulator - (aproximativ 5 lei) - conţine extract de propolis standardizat şi este recomandat în afecţiuni circulatorii periferice, venoase, pentru cei cu predipoziţie la formarea varicelor.

Tonic cardiovascular (3,6 lei) reglează circulaţia sângelui. Conţine pe lângă extract de propolis, vitamina C, tinctură de păducel, lecitină vegetală şi miere polifloră. Eficient în prevenirea şi ameliorarea tulburărilor circulatorii care pot să apară la trecerea de la sezonul rece la cel cald.

Tonic natural respirator (6,4 lei) conţine pe lângă propolis, ulei de eucalipt, de pin şi miere polifloră. Indicat personelor care au boli respiratorii cronicizate, bronşite, astm, precum şi celor foarte sensibili la răceli, care suferă de rinită sau sinuzite cronice.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite