"Proiectul de buget - bomboana de pe coliva dialogului cu guvernul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autosuspendarea sindicatelor din Consiliul Economic si Social (CES) este, cel putin teoretic, echivalenta cu imposibilitatea ca executivul sa mai adopte proiecte de legi, hotarari sau ordonante. Fara

Autosuspendarea sindicatelor din Consiliul Economic si Social (CES) este, cel putin teoretic, echivalenta cu imposibilitatea ca executivul sa mai adopte proiecte de legi, hotarari sau ordonante. Fara avizul partenerilor sociali - sindicate si patronate, guvernul nu are voie sa emita acte normative. Unul dintre sustinatorii acestei forme inedite de protest sindical este Bogdan Iuliu Hossu, presedintele confederatiei Cartel Alfa.
- Cum s-a ajuns la aceasta initiativa?
- Mai intai trebuie sa precizam ca legislatia in vigoare interzice adoptarea de proiecte normative inainte ca acestea sa obtina aviz de la Consiliul Legislativ si de la CES. In timp ce pe la legislativ trec 99% din proiecte, pe la CES nu trec mai mult de 27% . Ultimul exemplu este proiectul bugetului pe 2006: la Consiliul Economic si Social a ajuns si trebuia dezbatut in aceeasi zi in care se afla pe masa comisiilor din parlament. Asta a fost bomboana de pe coliva, care ne-a determinat sa suspendam participarea confederatiilor sindicale la dialogul social din cadrul CES. Desigur, au mai fost si alte motive, cum ar fi salariul minim pe economie, conditiile in care lucreaza personalul bugetar, restructurarile din minerit, invatamantul...
- Cine a avut ideea?
- A venit din mai multe zone, discutam de mai multa vreme sa suspendam dialogul cu guvernul. Inclusiv noi, de la Cartel Alfa, am vehiculat aceasta idee, si ceea ce a umplut paharul a fost aceasta maniera de a se dezbate bugetul direct in parlament, in aceeasi zi cand era programat pentru plenul CES-ului.
- De curand, la Pitesti, a fost lansat proiectul politic al unui pol social de stanga, o formatiune despre care se spune ca va colecta si reflecta toate nemultumirile populatiei. Exista vreo legatura intre evenimentul de la Pitesti si aceasta actiune sindicala?
- E o chestiune de conjunctura, nu stiu daca se poate face legatura dintre acel pol social si protestul nostru. In ce ne priveste pe noi, de la Cartel Alfa, pot sa va spun ca nu avem absolut nici o legatura cu polul social. Suspendarea dialogului cu guvernul e o initiativa mai veche, pe care am transpus-o in practica acum, pentru ca e inadmisibil ca bugetul pe anul 2006 sa nu se discute si cu partenerii sociali.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite