Proiectul antirachetă provoacă gâlceavă între ţările europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Planul SUA de a construi un scut antirachetă în Polonia şi Cehia pune în evidenţă lipsa de unitate a Europei atunci când este vorba de atitudinea faţă de America şi Rusia Germania

Planul SUA de a construi un scut antirachetă în Polonia şi Cehia pune în evidenţă lipsa de unitate a Europei atunci când este vorba de atitudinea faţă de America şi Rusia

Germania avertizează că proiectul nu trebuie avizat fără consultarea Rusiei, care s-a declarat iritată, însă Polonia şi Cehia şi-au exprimat deja aprobarea. Premierul ceh Mirek Topolanek a declarat ieri, după o întâlnire cu omologul polonez Jaroslaw Kaczynski, că ambele ţări sunt pregătite să se declare de acord, în principiu cu proiectul de construire a scuturilor antirachetă pe teritoriul lor.

"Vom da probabil un răspuns pozitiv, iar apoi vom începe negocierile", a spus Topolanek. Preşedintele Vladimir Putin a declarat recent, la o conferinţă de securitate de la Munchen, că sistemul, ce urmează a fi construit pentru a intercepta rachetele balistice lansate din Orientul Mijlociu, ar "neutraliza complet" şi rachetele nucleare ale Rusiei. El a ameninţat că Moscova ar putea pune la punct un "răspuns asimetric" propriu pentru a "învinge" asemenea sisteme. Germania şi-a exprimat înţelegerea pentru poziţia Rusiei.

"Dată fiind natura strategică a proiectului, pledez pentru mai multă atenţie şi pentru un dialog intens cu toţi partenerii afectaţi direct sau indirect. Deoarece locul de staţionare al acestor scuturi este aproape de Rusia, trebuie discutat şi cu Rusia", a declarat ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, pentru ziarul "Handelsblatt". De aceeaşi părere este şi ministrul german al apărării, Franz Josef Jung, care afirmă că "trebuie să ne asigurăm şi pe viitor de parteneriatul NATO-Rusia".

Poziţii diferite privind relaţia transatlantică

Divergenţa de opinii dintre Germania şi cele două ţări foste comuniste riscă să reînvie vechile rifturi privind relaţia transatlantică, ivite înaintea invaziei americane din Irak, din 2003, sprijinită de blocul ex-comunist, dar criticată de tabăra condusă de Germania şi Franţa.

Germania, care deţine preşedinţia UE, doreşte relaţii mai strânse cu Moscova, dar Polonia este una dintre ţările care nu are încredere în vecinul său de la Est. De altfel, Varşovia a intrat în conflict cu Berlinul pe problema unei conducte de petrol ce ar urma a fi construită între Rusia şi Germania traversând Polonia.

Toate scuturile antirachetă existente în momentul de faţă sunt pe teritoriul SUA, aceasta fiind pentru prima dată când se pune problema amplasării unor asemenea facilităţi în alte ţări. Polonia şi Cehia sunt doi dintre cei mai fideli aliaţi ai SUA.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite