Proiectele gazoductelor de interconectare, întârziate de proprietarii terenurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marile proiecte de interconectare a sistemului naţional de transport al gazelor cu cel al ţărilor vecine sunt îngreunate şi chiar blocate de proprietarii terenurilor de pe traseul conductelor, potrivit unui proiect de modificare a Legii gazelor, elaborat de Ministerul Economiei pentru soluţionarea acestei probleme.

Astfel, ministerul propune ca deţinătorii de terenuri de pe traseul conductelor de utilitate publică şi de interes strategic să fie obligaţi să permită accesul reprezentanţilor Transgaz pe aceste terenuri, pentru lucrările de investiţii sau reparaţii.

Oficialii ministerului argumentează prin faptul că, de multe ori, proprietarii se opun accesului pe terenul lor a echipelor Transgaz, ceea ce determină compania de transport al gazelor să deschidă acţiuni în justiţie împotriva acestora.

Totodată, Guvernul va stabili limite minime şi maxime pentru despăgubirile acordate proprietarilor. Ministerul arată că stabilirea acestor despăgubiri nu mai trebuie realizată de entităţi private, întrucât, de multe ori, expertizele diferă nejustificat în aceeaşi zonă, în funcţie de experienţa şi percepţia personală a expertului.

Limitele minime şi maxime vor fi stabilite printr-o Hotărâre de Guvern, care va fi elaborată de Ministerul Economiei la 60 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ de modificare a Legii gazelor.

„Din cauza opoziţiei proprietarilor terenurilor afectate de lucrările de realizare, reabilitare, retehnologizare, exploatare şi întreţinere la obiectivele/sistemele de transport al gazelor naturale şi din cauza timpului îndelungat de soluţionare a litigiilor, foarte multe proiecte majore de interes naţional şi de interes strategic (conducte de interconectare) sunt îngreunate sau chiar blocate”, subliniază iniţiatorii proiectului de lege.

Conductele aflate în această situaţie sunt Biharia –Aleşd, Crevedia-Podişor, Negru-Vodă – Peceneaga –Techirghiol, Hârlău – Bucecea şi altele.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite