Proiect de lege pentru mutarea forţată a magistraţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou proiect de lege iniţiat de Ministerul Justiţiei stă să dea naştere unui scandal între ministrul Monica Macovei şi CSM. Proiectul prevede că procurorii şi judecătorii de la

Un nou proiect de lege iniţiat de Ministerul Justiţiei stă să dea naştere unui scandal între ministrul Monica Macovei şi CSM. Proiectul prevede că procurorii şi judecătorii de la Parchetele, respectiv, instanţele care se desfiinţează să fie mutaţi, fără acordul lor, unde decide CSM - forul responsabil, conform legii, de cariera magistraţilor. Proiectul a fost însă avizat negativ de CSM. Cu toate acestea, avizul Consiliului Superior al Magistraturii este numai unul consultativ. "Mutarea procurorilor şi judecătorilor, fără acordul părţilor, încalcă mai multe legi, dar mai ales Constituţia şi Codul Muncii", a precizat, ieri, preşedintele CSM Anton Pandrea. Proiectul de lege încalcă principiul continuităţii proceselor. Astfel că un dosar în lucru la un judecător mutat "forţat" va fi continuat de un alt magistrat. Proiectul de lege este cu atât mai scandalos cu cât tot mai mulţi procurori optează fie pentru cariera de judecător, fie pentru avocatură, la ora actuală fiind un deficit de peste 600 de procurori la nivelul întregii ţări. În aceste condiţii, Ministerul Justiţiei s-a văzut nevoit să găsească o soluţie pentru ca absolvenţii de Drept să poată deveni mai uşor procurori, măsură pe care CSM o va cere şi în cazul judecătorilor. Această problemă ar putea fi rezolvată prin eliminarea condiţiei de cinci ani vechime juridică necesară pentru admiterea în sistem, ca măsură excepţională, pe durată determinată.

Unificarea practicii judiciare, tot la stadiul de prioritate

O prioritate pentru CSM o reprezintă însă, conform preşedintelui Consiliului, Anton Pandrea, unificarea practicii judiciare.

Problema practicii judiciare neunitare a fost asumată prin Strategia de reformă, în acest sens, la Ministerul Justiţiei existând, încă din iunie 2006, un proiect legislativ rămas la acest stadiu.

Procurorul general, precum şi colegiile de conducere ale Curţilor de apel şi ale Parchetelor aferente acestora vor solicita instanţei supreme să se pronunţe asupra problemelor de drept care au primit soluţii diferite.

O altă problemă care trebuie rezolvată în sistemul judiciar este elaborarea regulamentului de evaluare a magistraţilor.

Proiectul regulamentului privind evaluarea magistraţilor a fost respins de CSM, întrucât, conform judecătorului Anton Pandrea, erau prea multe întrebări pur de psihologie. Evaluarea se va întinde pe o perioadă de trei ani, iar judecătorii şi procurorii care nu vor primi calificative foarte bune vor urma cursuri de pregătire. Cei care vor avea rezultate foarte slabe riscă să fie înlăturaţi din sistem.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite