Programul de reconstrucţie a Irakului, un uriaş izvor al corupţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportul echipei de inspectori a Congresului american care monitorizează activitatea de reconstrucţie din Irakul răvăşit de război se constituie într-un act de acuzare împotriva corupţiei şi

Raportul echipei de inspectori a Congresului american care monitorizează activitatea de reconstrucţie din Irakul răvăşit de război se constituie într-un act de acuzare împotriva corupţiei şi malversaţiunilor datorită cărora s-au pierdut fără urmă sume uriaşe alocate în acest scop de autorităţile SUA.
Între altele, echipa de inspectori a constatat că, la trei ani de la invazie, numai şase din cele 150 de centre sanitare care urmau să fie construite au fost terminate de către o firmă contractantă americană, deşi 75 la sută din cele 186 milioane de dolari alocate au şi fost cheltuite. Ce-i drept, s-au înregistrat unele progrese în construcţia de sedii poliţieneşti şi de şcoli, dar o mare parte din populaţia irakiană nu are încă acces la apa potabilă, iar livrările de curent electric, la Bagdad, sunt sub nivelul de dinaintea invaziei.
Pe de altă parte, corupţia în sectorul petrolului şi gazelor ridică serioase probleme, care ar putea să aibă "efecte devastatoare" asupra activităţii de reconstrucţie. Până luna trecută, Washingtonul alocase peste 265 milioane de dolari pentru îmbunătăţirea protecţiei infrastructurii energetice. Or, şi în acest domeniu carenţele sunt impardonabile.
În total, de la începutul invaziei, au fost aprobate de către Congres fonduri în valoare de 21 miliarde de dolari, din care 67 la sută au şi fost alocate, dar rezultatele întârzie să se arate. Un rol important joacă în această privinţă continuarea insurecţiei, care împiedică realizarea proiectelor de reconstrucţie. "Corupţia - afirmă raportul - reprezintă o altă formă a insurecţiei, combaterea ei rămânând la faza de deziderat. În prezent, echipa anchetează nu mai puţin de 72 de cazuri de fraudă şi corupţie, ale căror fire duc nu numai în SUA, dar şi în Europa, şi Orientul Mijlociu. Într-unul dintre aceste cazuri, o firmă contractantă a oferit mită chiar unuia dintre agenţii echipei de inspectori, care acţiona sub acoperire.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite