Programul "Rabla" pentru tractoare, din august

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondul pentru Mediu alocă anual 21 milioane de lei pentru reînnoirea parcului naţional auto de tractoare Rectificarea bugetară, de la Fondul pentru Mediu, întârzie. Nefiind bani,

Fondul pentru Mediu alocă anual 21 milioane de lei pentru reînnoirea parcului naţional auto de tractoare

Rectificarea bugetară, de la Fondul pentru Mediu, întârzie. Nefiind bani, programul de înlocuire a tractoarelor vechi va începe, probabil, în luna august.

Anunţată pentru data de 1 iulie, demararea programului naţional de stimulare a înnoirii parcului naţional de tractoare a fost amânată pentru luna viitoare.

Potrivit preşedintelui Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Mihai Toti, amânarea începerii programului a fost cauzată de aprobarea rectificării bugetare impuse de Ministerul Finanţelor.

"Programul nu va începe la 1 iulie pentru că, în conformitate cu Legea pentru instituirea Programului de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare adoptată la începutul acestui an de parlament, derularea programului se va face în funcţie de disponibilitatea bugetului AFM.

Aşadar, având în vedere faptul că trebuie să aprobăm ultima rectificare a bugetului, aşa cum solicită Ministerul Finanţelor, se amână acest termen", a declarat, pentru "Adevărul", Mihai Toti. De asemenea, preşedintele AFM a explicat că, cel mai probabil, programul va putea începe în luna august.

Aceeaşi procedură ca şi pentru autoturisme

Desfăşurarea programului "Rabla" pentru tractoare respectă aceleaşi principii după care se derulează cel pentru autoturisme. Astfel, proprietarul sau moştenitorul unui tractor funcţional mai vechi de 12 ani îşi poate achiziţiona un tractor nou, AFM acordând o primă de casare de 17.000 de lei.

După înscrierea în program, la unul dintre producătorii validaţi de AFM, de la care primeşte o notă de acceptare valabilă 30 de zile, solicitantul trebuie să predea vechiul tractor unui agent economic autorizat în dezmembrarea vehiculelor.

Acesta din urmă va trebui să elibereze un certificat de distrugere, necesar solicitantului pentru radierea tractorului vechi. În baza certificatului de distrugere şi a celui de radiere, proprietarul primeşte cei 17.000 de lei, care vor fi viraţi în contul producătorului la care s-a înscris. Ultima etapă constă în achiziţionarea vehiculului nou.

17.000 lei, prima de casare

Bugetul alocat programului "Rabla" pentru tractoare este de 21 de milioane de lei anual

Prima de casare pentru un tractor este de 17.000 de lei, mai mare decât cea oferită pentru un autoturism (3.000 lei)

Obiectivul stabilit pentru acest an este scoaterea din circulaţie a 1.200 de tractoare mai vechi de 12 ani

Programul se va desfăşura, la fel ca şi cel pentru maşinile mici, în două etape

60% din cele 175.000 de tractoare pe care le cuprinde în prezent parcul auto naţional sunt uzate

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite