Programul Rabla 2009 a început cu întârziere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 800 de autoturisme de diferite  mărci îi aşteaptă pe sibieni în prima etapă a programului. Startul Rabla a fost amânat deoarece s-a întârziat acreditarea dealerilor.

Peste 800 de autoturisme de diferite  mărci îi aşteaptă pe sibieni în prima etapă a programului. Startul Rabla a fost amânat deoarece s-a întârziat acreditarea dealerilor.
Sebastian David
De azi, orice posesor de rablă poate să intre în program şi să aleagă între 19 mărci de maşini. La Sibiu, cele mai multe locuri le au dealearii Opel – Autohaus Huber cu 204 autoturisme, Chevrolet – Automobile Sibiu cu 206 maşini şi Hyundai - Autosib cu 180 autoturisme.
Mai intră în program Trakia cu 52 de autoturisme Suzuki, Materna cu 38 de maşini Citroen şi Intercar cu 17 automobile Skoda. Sibienii pot alege şi maşini Dacia prin dealerul Emilian, Ford prin Autoklass şi VW prin Tess, dar la aceştia locurile sunt centralizate pe ţară şi sunt alocate în funcţie de cereri.
Solicitări la Dacia
Potrivit şefei de vânzări de la Emilian, Milica Câmpean, anul acesta dealer-ul Dacia din Sibiu se aşteaptă la vânzări mai bune decât anul trecut, pentru că deja are peste 75 doritori înscrişi în program, care au plătit acont. La nivel naţional, pentru prima etapă a Programului Rabla, Dacia are alocate 1731 de maşini. De cealaltă parte, Mihai Stoica, patronul Integral SRL, una dintre firmele care colectează şi valorifică rablele, este sceptic şi crede că vor veni foarte puţini sibieni să-şi aducă maşinile vechi.
Scepticism la colectori
Estimările arată că vor fi cu 20% mai puţine rable ca anul trecut. „În 2008 am primit 800 de maşini şi toate autoturismele din program s-au vândut bine”, spune Mihai Stoica, care are pregătite mai multe facilităţi pentru cei care aleg să vină la el cu rabla. „Celor care vin aici (Calea Şurii Mici - n.r.) le facem actele necesare pentru program, le oferim reducere la transport dacă maşina nu este în stare de funcţionare şi le dăm şi nişte bani pentru fierul vechi, în jur de 50 de lei la o Dacie”, a precizat Stoica.
În judeţ mai sunt încă două centre de colectare a rablelor autorizate de Ministerul Mediului, la Sibiu, Romrecycling pe str. Otelarilor nr. 71 şi Rematinvest din Mediaş. 
Care este drumul rablei
Cei care vor să intre în program trebuie să meargă mai întâi la dealer, să-şi aleagă maşina şi să primească o notă de acceptare. Urmează apoi drumul la colectori, cu acceptul în mână şi rabla mai veche de 10 ani şi actele acesteia. Aici proprietarii primesc certificatul de distrugere şi merg apoi cu actul şi cu plăcuţele să radieze maşina. În final, se revine la dealer şi unde i se vor scădea 3.800 de lei din valoarea maşinii ce urmează să fie cumpărată. Nu este obligatoriu ca Inspecţia Tehnică Periodică să fie la zi, dar este necesar autoturismul să fie înmatriculat în România. Maşina cumpărată nu poate avea alt proprietar decât cel al rablei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite