Programul "Rabla" pentru aparate electronice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primele centre pentru colectarea aparaturii vechi din Capitală îi salvează pe bucureşteni de frigiderele, televizoarele şi computerele nefuncţionale Normele de mediu europene forţează

Primele centre pentru colectarea aparaturii vechi din Capitală îi salvează pe bucureşteni de frigiderele, televizoarele şi computerele nefuncţionale

Normele de mediu europene forţează autorităţile locale de la Bucureşti să caute soluţii pentru colectarea selectivă a obiectelor electronice şi electrocasnice pe care proprietarii vor să le înlocuiască. În aceste condiţii, un astfel de centru a fost inaugurat sâmbătă, lângă Piaţa Obor din Capitală.

Abandonarea frigiderului la colţul blocului sau aruncarea televizorului pe fereastră devenise, în ultimul timp, o practică pentru bucureşteni. Edilii s-au simţit astfel nevoiţi să-i dezveţe pe oameni de astfel de practici. Ieri, la numai câteva ore de la deschiderea punctului pentru depozitarea electrocasnicelor uzate din sectorul 2, au fost strânse peste o sută de kilograme de aparate vechi. "Am avut televizorul în boxă la subsol. Acum l-am adus aici să scap de el", a spus Florica (50 de ani), unul dintre primii oameni care au adus vechituri la centrul de colectare.

Totuşi, înfiinţarea vine la aproximativ doi ani de la Hotărârea de Guvern numărul 448 prin care se cere autorităţilor locale să înfiinţeze centre pentru preluarea electrocasnicelor uzate. Principala problemă a posesorilor de aparatură veche o reprezintă avantajele pe care le pot avea în urma predării obiectului la un centru autorizat. În preţul produselor electrocasnice noi se găseşte un procent, numit " taxă verde", însă puţini producători oferă bonusuri celor care predau pentru reciclare aparatul vechi.

Reducerea la noile produse, un stimulent

La aducerea echipamentului electrocasnic învechit, firma specializată pentru colectarea acestuia eliberează un bon, prin care se certifică predarea obiectului uzat. Acesta nu are practic mare valoare pentru persoana care aduce vechitura, pentru că nimeni nu este obligat să ofere stimulente materiale. În forma actuală, hotărârea de guvern din 2005 privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice nu încurajează populaţia să depună la centre asemenea aparate. "Las frigiderul la centru, poate îmi dă ceva la mână să beneficiez de vreo reducere când îmi iau altul nou", se gândeşte Costache (55 de ani), un locuitor din zona Obor. În lipsa unor astfel de programe de încurajare, mulţi oameni preferă să nu mai piardă timpul cu deplasarea la centrul de colectare şi abandonează frigiderul, maşina de spălat sau televizorul pe unde apucă. Centrul de la Obor are containere speciale pentru electrocasnice mari, dar şi pentru fiare de călcat, roboţi de bucătărie, echipamente de iluminat şi chiar telefoane fixe sau mobile.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite