Programe care pregătesc candidaţii pentru ocuparea unui loc de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stagiile de "trainee" sunt din ce în ce mai utilizate de firmele care urmăresc pregătirea tinerilor înainte de angajare Tinerii fără experienţă, chiar şi cu studiile în curs de

Stagiile de "trainee" sunt din ce în ce mai utilizate de firmele care urmăresc pregătirea tinerilor înainte de angajare

Tinerii fără experienţă, chiar şi cu studiile în curs de completare, îşi pot începe cariera cu o poziţie de "trainee", de pe care învaţă cele necesare ocupării unui post permanent. Cei mai buni dintre cei înscrişi într-un astfel de program primesc un job de "junior".

Numeroase posturi scoase la concurs poartă denumirea de trainee. Importate iniţial de multinaţionalele din FMCG, programele trainee sunt acum "vedete" în sectorul financiar bancar, datorită dezvoltării rapide a reţelelor şi a dificultăţii de a atrage angajaţi. I-am întrebat pe recrutori şi pe angajatori ce înseamnă, de fapt, un trainee. Cea mai succintă definiţie ne-a dat-o Sorin Faur, director de resurse umane al unei companii multinaţionale: "Un program de trainee este un program de recrutare dublat de unul de pregătire şi formare profesională şi care este urmat de angajarea în compania respectivă a celor mai buni absolvenţi ai programului de trainee".

La terminarea programului, după un test, participanţii trec de obicei pe poziţii de juniori. Accentul se mută de pe experienţele majoritar de învăţare pe activitatea propriu-zisă supervizată de un senior. Nu există însă o formulă unică pentru tot ceea ce înseamnă post sau program de "trainee". În cele mai multe cazuri, un asemenea program nu garantează angajarea participanţilor, dar le oferă şanse importante. Repartiţia pe posturi se face, adesea, după ce "cursanţii" iau contact cu mai multe domenii de activitate. "De exemplu, în departamentul de Marketing există posturi diferite, conturate în funcţie de canalul specific de promovare. Un trainee în marketing, după dobândirea unor cunoştinţe generale în domeniu şi în funcţie de evaluările făcute, va fi trecut pe unul din aceste posturi", spune Ioana Moholea, consultant al companiei Perspective Group.

"Poziţiile de trainee sunt recomandate tuturor persoanelor care îşi doresc să se formeze într-o anumită direcţie profesională, trecând printr-un program de training specializat şi mai ales tinerilor absolvenţi", spune Nadia Alexe, consultant senior la firma de recrutare Business IQ. Pentru cei care au deja o experienţă de muncă, dar vor să schimbe domeniul de activitate, un program de acest gen poate să fie o soluţie.

Programele de durată medie sau lungă sunt plătite

În general, programele de trainee se utilizează pentru a recruta mai multe persoane, un minim fiind de 5-10 candidaţi aflaţi la nivel de juniorat. În unele cazuri, grupele pot ajunge şi la 25 de persoane. Faur împarte programele în funcţie de perioade de desfăşurare: de scurtă durată (5-7 zile), de durată medie (2-4 săptămâni până la 1-3 luni) şi de lungă durată (6-18 luni). Programele pe termen scurt şi mediu sunt de fapt soluţii alternative la recrutarea directă şi nu presupun prea multe angajamente de nicio parte: se semnează fie un contract de muncă pe durată determinată sau cu timp parţial, fie doar acte de confidenţialitate ori simple angajamente. Programele pe termen lung au deja la bază un contract de muncă ce poate stipula şi clauze speciale referitoare la investiţia pe care angajatorul o face în trainee şi în baza căreia acesta se obligă la loialitate pe o durată anume sau la returnarea unei sume de bani, de comun acord convenite.

"În timpul programului eşti salarizat, dar cu o sumă mai mică decât cea pe care ai primi-o pe o poziţie full-time, deoarece încă nu aduci valoare, dar în acelaşi timp consumi resurse", explică Laura Husti Rădulet, specialist PR al firmei de recrutare Lugera&Makler.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite