Program zilnic de scotocit în gunoaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Între cinci şi şase seara, 20 de poliţişti permit săracilor din periferiile oraşului Buenos Aires să se "aprovizioneze" de la groapa de gunoi. Muntele enorm de gunoaie şi deşeuri din zona

Între cinci şi şase seara, 20 de poliţişti permit săracilor din periferiile oraşului Buenos Aires să se "aprovizioneze" de la groapa de gunoi.

Muntele enorm de gunoaie şi deşeuri din zona Jose Leon Suarez îşi aşteaptă în fiecare zi "armata" de familii nevoiaşe care-şi duc traiul de azi pe mâine, la marginea oraşului Buenos Aires. Timp de o oră, oamenii au voie să scotocească prin resturi. Cele mai "apreciate" sunt camioanele supermarketurilor care descarcă alimente alterate.

Înainte, locuitorii din "cartierele cu barăci" îşi riscau chiar viaţa când se furişau, mai ales noaptea, la groapa de gunoi pentru a-şi face rost de "mâncarea" necesară subzistenţei. Nu o dată, "hoţii" au avut parte de gloanţele poliţiştilor prea vigilenţi.

Din acest motiv, consorţiul CEAMSE, care gestionează centrul, dar şi unele zone periferice ale oraşului Buenos Aires, a venit cu ideea salvatoare: aceea de a institui un program al scotocitului prin deşeuri. Astfel, timp de o oră, între cinci şi şase seara, sub privirile atente a cel puţin 20 de poliţişti, peste cinci mii de persoane scormonesc cu febrilitate în munţii de gunoi.

În afară de resturi de mâncare, la mare preţ mai sunt hârtia, cartoanele, sticlele şi obiectele de metal. La această "loterie" participă şi sute de copii, care păzesc sosirea camioanelor albe de la supermarketuri, ce descarcă, printre altele, cutii cu produse alimentare expirate, verdeaţă sau fructe ofilite. După fix 60 de minute, miile de săraci sunt alungaţi de supraveghetorii înarmaţi.

Bogaţi-săraci, aceeaşi prăpastie

Deşi în ultima perioadă Argentina se află în faţa unei creşteri economice record (mai mult de 8% anual), breşa dintre săraci şi bogaţi a rămas aceeaşi. "Astăzi, explică Leonardo Blejer, director al Băncii Creditcoop, 10% din bogaţii ţării câştigă de 28 de ori mai mult decât 10% din săraci, adică acelaşi procent ca acum un deceniu".

Deşi, după ce au fost reglate conturile cu Fondul Monetar Internaţional, autorităţile au investit în infrastructură, au îmbunătăţit sistemul de pensii şi de salarizare, rămân în continuare cel puţin zece milioane de persoane ce nu-şi pot asigura minima subzistenţă.

Argentina, care depune toate eforturile pentru a fi readmisă în Clubul de la Paris, vrea să-şi recapete totodată şi credibilitatea pe pieţele internaţionale. Dar dacă problema milioanelor de "sărăntoci" nu va fi rezolvată nici în timpul mandatului viitorului preşedinte (pentru care argentinienii au votat ieri), atunci această ţară riscă imobilismul politic şi economic, sunt de părere analiştii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite