Profu’ virtual, iubit de elevi şi de părinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un clujean a creat un site unde copiii pot rezolva probleme ca la şcoală, cu un singur click, sub îndrumarea unui profesor virtual care niciodată nu se încruntă. Elevii pot rezolva de acasă probleme ca la şcoală, iar profesorul virtual le dă note şi îi premiază. Toate se întâmplă pe site-ul creat de un informatician clujean.

Radu Orghidan a inventat o metodă interactivă de a-i pune pe elevi cu burta pe carte, cu ajutorul unui sistem în care substantivul „carte” înseamnă mai degrabă un monitor de PC.

Clujeanul, doctor în informatică, a creat site-ul notemari.ro, un proiect lansat în premieră în România, dar extins şi în Spania şi SUA. Povestea a început în urmă cu un an, când profesorul său coordonator pentru doctorat de la Universitatea din Girona, Spania, Joan Batlle, i-a dat „pontul”. „Ideea a fost a profesorului meu din Spania. Nu am stat mult pe gânduri, am gândit conceptul cât am mâncat o pizza”, îşi aminteşte Orghidan.

Cum funcţionează

Un elev are nevoie de un cont pe notemari.ro, după care începe să selecteze problemele pe care vrea să le rezolve, dintr-o bază de date. După ce citeşte enunţul, cu un click alege răspunsul corect. În cazul în care nu îl ştie, poate apela, tot cu un click, la profesorul virtual, care îi explică procedura pentru rezolvarea exerciţiului. Astfel, copiii nu doar bifează răspunsuri, ci învaţă şi reguli, definiţii sau formule din materia aleasă.

Elevii sunt încântaţi

Copiii sunt atraşi de acest sistem nou de învăţământ, deoarece, spune creatorul sistemului, au o afinitate deosebite faţă de tot ce înseamnă internet.

Alin Ferenczy este unul dintre copiii care beneficiază deja de un cont pe site. Băieţelul este în clasa a patra la Liceul „George Coşbuc” din Cluj-Napoca, iar de când a primit un abonament gratuit la notemari.ro, a ajuns la concluzia că profesorul virtual este mai bun decât cel particular. „Pe site nu poţi doar rezolva probleme, ci primeşti şi explicaţii cum să o faci, îţi arată unde ai greşit şi ne ajută să învăţăm lucruri noi”, spune elevul.

Tatăl său este şi el foarte atras de idee. „Site-ul a venit în sprijinul lor şi îi motivează. Nu doar atât, ci e şi benefic pentru ei, deoarece se aproprie de nivelul de învăţământ din şcoală”, este de părere Ştefan Ferenczy.

Investiţie de 60.000 de euro

Momentan, site-ul dispune de trei materii - matematică, fizică şi chimie - însă echipa lui Radu Orghidan urmează să introducă şi limba română. Site-ul are o aplicaţie şi pentru părinţi, care pot urmări evoluţia copilului.

Un abonament de utilizare costă între 60 şi 234 de lei lunar, în funcţie de dificultatea exerciţiilor create de echipa de profesori a site-ului şi a numărului de materii alese. Radu Orghidan şi Joan Batlle au investit până acum în concept 60.000 de euro şi au reuşit să îşi formeze o echipă de profesori care lucrează la miile de exerciţii şi probleme pe care le „predă” profesorul virtual, pe internet.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite