Profitul reinvestit nu ne scapă de forfetar!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scăderea din sumele datorate de investitorii care vor beneficia de scutiri se va face numai până la limita impozitului minim, a decis Executivul. Începând de la 1 octombrie, mult-aşteptata scutire de impozit pe profitul reinvestit va fi operaţională. Însă numai în anumite condiţii.

Citiţi şi:


Scutirea se va aplica în baza unei ordonanţe de urgenţă al cărei proiect vi-l prezentăm astăzi în exclusivitate, ca şi Nota de Fundamentare.

Facilitatea va fi acordată, de la 1 octombrie, doar pentru producţia şi/sau achiziţia de echipamente tehnologice noi, respectiv maşini, utilaje şi instalaţii de lucru. Sunt considerate noi bunurile industriale care nu au mai fost utilizate.

Cum se calculează

Potrivit proiectului de ordonanţă, profitul reinvestit reprezintă „soldul contului de profit şi pierdere, respectiv profitul contabil cumulat de la începutul anului, utilizat în acest scop în anul efectuării investiţiei“.

Scutirea de impozit pe profit aferentă investiţiilor realizate se acordă în limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectivă.

Pentru perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2009, în aplicarea facilităţii „se ia în considerare profitul contabil înregistrat începând cu 1 octombrie 2009 şi investit în activele aferente produse şi/sau achiziţionate după aceeaşi dată“.

Pentru contribuabilii care au obligaţia de a plăti impozit pe profit trimestrial, în situaţia în care se efectuează investiţii în trimestrele anterioare, „din profitul contabil cumulat de la începutul anului se scade suma profitului investit anterior pentru care s-a aplicat facilitatea“, precizează iniţiatorii viitoarei ordonanţe.

Interesant este că, în cazul în care - ca urmare a aplicării acestei facilităţi - impozitul pe profit este sub nivelul impozitului minim (forfetar), „contribuabilii sunt obligaţi la plata impozitului minim“, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.

Impactul bugetar: 50-100 de milioane de euro

Neimpozitarea profitului reinvestit va avea, în 2010, un impact negativ de 240 până la 420 de milioane de lei (n.n. - cel mult 100 de milioane de euro) asupra veniturilor bugetului de stat, au calculat iniţiatorii actului normativ.

Pe de altă parte însă, aplicarea acestei facilităţi ar putea determina creşterea numărului mediu de angajaţi cu 15.000, reducând astfel cheltuielile cu şomajul, conchid iniţiatorii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite