Profitul net al BRD a crescut cu 40% în 2007

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A doua bancă de pe piaţa autohtonă a raportat, pentru anul trecut, un avans semnificativ al tuturor indicatorilor financiari. Cifrele reflectă un echilibru între volumul creditelor şi cel al

A doua bancă de pe piaţa autohtonă a raportat, pentru anul trecut, un avans semnificativ al tuturor indicatorilor financiari. Cifrele reflectă un echilibru între volumul creditelor şi cel al resurselor atrase.

BRD-Groupe Societe Generale a obţinut la finele lui 2007 un profit net de 917,11 milioane de lei. Acest nivel reflectă o creştere cu 40% faţă de rezultatul înregistrat în 2006, a declarat, ieri, preşedintele băncii, Patrick Gelin. De asemenea, rezultatul net consolidat al băncii a urcat cu 36 de puncte procentuale, până la un nivel de 932 milioane de lei.


În ceea ce priveşte volumul creditelor acordate de bancă anul trecut, acesta a atins 27 miliarde de lei, cu 44% peste soldul înregistrat la finele lui 2006. Totodată, economiile atrase au urcat în 2007 cu 37%, soldul depozitelor depăşind 27 miliarde de lei. "S-au înregistrat creşteri echilibrate între depozite şi credite, între persoane fizice şi juridice", a adăugat Gelin.

Preşedintele băncii a precizat că va majora dobânzile, începând cu cele la depozitele atrase de la clienţi, şi apoi pe cele la credite. Creşterea va fi în acelaşi ritm cu cea a dobânzii-cheie a BNR. Activele BRD-SocGen au urcat cu peste 45% anul trecut până la 40,7 miliarde de lei, iar cota de piaţă se situa la aproximativ 16%, a spus directorul general adjunct al băncii, Sorin Mihai Popa. "BRD este însă mai puţin interesată de cota de piaţă după active, deoarece acestea sunt mai puţin relevante pentru o bancă decât profitul net sau rentabilitatea", a spus Popa.


Număr-record de agenţii bancare


Dată fiind creşterea rapidă a activelor în sectorul bancar, de 48,1% în 2007, cota de piaţă după active a BRD s-a redus uşor (de la 16,28% în 2006). Rezultatul brut din exploatare obţinut de bancă anul trecut a crescut cu 54% în raport cu 2006 până la 1,407 miliarde de lei. Deşi investiţiile s-au menţinut la un nivel ridicat (69 milioane euro), coeficientul de exploatare s-a redus la 44% în raport cu 2006.


Aceste rezultate vin într-un an marcat de extinderea rapidă a reţelei băncii, care a ajuns la 806 unităţi la finalul anului terecut. Reţeaua băncii a crescut cu 206 unităţi noi în 2007 şi este a doua ca mărime după CEC (cu 1.401 agenţii).

"Strategia pe care BRD a aplicat-o în 2007 s-a bazat pe dezvoltarea conceptului de bancă de proximitate, caracterizat de adaptarea produselor la cererea pieţei, un bun management al cheltuielilor şi controlul strict al riscurilor", au spus oficialii BRD. Dezvoltarea instituţiei de credit a fost însoţită de recrutarea a peste 2.400 de noi angajaţi, iar numărul clienţilor activi a crescut anul trecut cu peste 300.000. (Adina Vlad)

>> BRD-Groupe Societe Generale a obţinut la finele lui 2007 un profit net de 917,11 milioane de lei
Patrick Gelin,
preşedintele BRD

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite