Profitul investiţiilor imobiliare împarte specialiştii în două tabere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce Colliers indică un randament al apartamentelor noi de până la 170%, alţi analişti spun că terenurile agricole vor fi cele mai profitabile Randamentul în cazul unui

În timp ce Colliers indică un randament al apartamentelor noi de până la 170%, alţi analişti spun că terenurile agricole vor fi cele mai profitabile

Randamentul în cazul unui apartament cumpărat în stadiu de proiect, cu 200.000 de euro, poate ajunge până la 176%, consideră o companie de consultanţă imobiliară.

Predicţiile acesteia nu sunt însă confirmate de alţi analişti imobiliari, care spun că investiţiile în terenurile agricole vor fi cele mai profitabile, dar nu vor da un randament mai mare de 40% pe an.

Potrivit companiei de consultanţă imobiliară Colliers International, randamentul obţinut din investiţii în apartamente construite în ansamblurile rezidenţiale noi poate ajunge, în doi ani de la achiziţie, la peste 170%. "Bursa pieţei imobiliare este extrem de profitabilă şi chiar mai sigură decât cea de valori, bazându-se pe o creştere medie anuală a pieţei rezidenţiale cu 20% şi chiar cu 50% pentru proiectele deosebite, de calitate superioară şi cu o locaţie foarte bună", se arată într-un comunicat al Colliers.

Câştig de 88.000 de euro, la un apartament de 200.000 de euro

Potrivit acestuia, randamentul unei astfel de investiţii, calculat ca raport între profitul realizat şi capitalul investit pentru un apartament achiziţionat în stadiul de proiect, cu 200.000 de euro, ajunge la 176%.

"Pentru achiziţionarea acestuia, dezvoltatorul oferă ca metodă de plată sistemul 25% avans plus 75% la livrare. În aceste condiţii, cumpărătorul va plăti 50.000 euro avans la semnarea ante-contractului de vânzare-cumpărare, urmând să plătească 150.000 la livrare. Aplicând o creştere de 20% pe an a preţului, la finalizarea construcţiei, pentru care s-a calculat o medie de doi ani, apartamentul se va putea vinde cu 288.000 euro", explică reprezentanţii Colliers.Analiştii şi dezvoltatorii imobiliari contactaţi de "Adevărul" consideră însă că această dinamică a pieţei imobiliare este imposibilă, iar predicţiile constituie doar o metodă agresivă de marketing.

"Predicţii menite să atragă clienţii"

"Este doar un principiu propagandistic ce duce la atragerea clienţilor", spune Artur Silvestri, profesor de gestiune imobiliară. Acesta consideră că terenurile agricole vor da peste doi ani cel mai mare randament, dar de maximum 40% pe an. De aceeaşi părere este şi expertul imobiliar Radu Zilişteanu, care spune că nici un sector din piaţa imobiliară românească nu va mai putea oferi un randament de 170%. "Dacă s-ar ajunge la un astfel de randament, ar însemna ca preţurile din România să le depăşească pe cele din capitale deja consacrate", consideră şi Doinel Locic, reprezentantul Locic Imobiliare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite