Profitul BCR a sporit cu 82% în primul trimestru din 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Comercială Română (BCR) a obţinut, în primul trimestru al acestui an, un profit net consolidat după impozitare şi plata intereselor minoritare de 382,74 milioane de lei, în creştere

Banca Comercială Română (BCR) a obţinut, în primul trimestru al acestui an, un profit net consolidat după impozitare şi plata intereselor minoritare de 382,74 milioane de lei, în creştere cu 82,4% faţă de rezultatul înregistrat în acelaşi interval din 2007.

Avansul puternic al profitului a avut loc pe fondul veniturilor obţinute din dobânzi şi comisioane, anunţă oficialii instituţiei de credit. Astfel, după primele trei luni din 2008, veniturile nete din dobânzi au crescut cu 63,2%, până la 684,59 milioane de lei, iar cele din comisioane au ajuns la 248,35 milioane de lei, cu 61,9% mai mult comparativ cu acelaşi interval din 2007. Totodată, grupul BCR a realizat, în primele trei luni din acest an, un profit operaţional dublu faţă de perioada echivalentă din 2007, de 595 milioane de lei.

Creditele acordate au ajuns la aproape 40 miliarde de euro

Activele gupului BCR au crescut cu 2% în intervalul decembrie 2007 - martie 2008, până la 64,6 miliarde de lei, în timp ce volumul creditelor acordate a ajuns la 41,05 miliarde de lei, în creştere cu 4,2%. Provizioanele de risc pentru credite şi avansuri

s-au mărit cu 141% comparativ cu perioada similară a anului precedent, până la 118,2 milioane de lei.
Pe partea de eficienţă, raportul cost/venituri s-a îmbunătăţit semnificativ, de la 55,2% la 39,7%. Ca urmare, rentabilitatea capitalului propriu a crescut la 30,7% în primul trimestru, în comparaţie cu 19,4% în martie 2007.

Rezultatele financiare prezentate de BCR sunt consolidate şi neauditate, fiind calculate conform standardelor de contabilitate internaţionale (IFRS). Exclusiv la nivelul băncii, volumul creditelor acordate clienţilor a urcat cu 7%, de la 36,88 miliarde lei la finele anului trecut, la 39,28 miliarde de lei.

În ceea ce priveşte depozitele atrase de la clienţi, acestea au crescut în primul trimestru cu 5%, la 31,60 miliarde de lei. BCR remarcă o schimbare în preferinţele de economisire către conturile la vedere, care au crescut cu 22%, tendinţă explicată prin pachetul integrat de produse şi servicii ataşate contului curent, introdus anul trecut.

Erste Bank nu vrea creditare în valute exotice

Acţionarul majoritar al BCR, Erste Bank, nu susţine acordarea de credite în yeni şi franci elveţieni în România. Această strategie este adoptată, în general, de băncile mici care doresc să-şi majoreze cota de piaţă. În plus, grupul austriac are în vedere, pentru luna mai, lansarea unei campanii pentru promovarea împrumuturilor în euro. "Nu este vorba de oprirea creditării în valută, dar este nevoie de orientarea către euro. România se află în proces de convergenţă, va intra în zona euro.

Riscurile cresc dramatic dacă împrumuturile sunt acordate în yeni sau franci", a declarat directorul general al grupului austriac, Andreas Treichl. Erste Bank nu va promova creditele în valute exotice, chiar dacă aceasta ar însemna diminuarea cotei de piaţă, întrucât grupul va continua să deţină cea mai mare bancă din România. Deşi în ceea ce priveşte francul elveţian, riscurile sunt, într-o oarecare măsură, mai reduse decât în cazul yenului, moneda este una nu foarte lichidă, a mai spus Treichl.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite