Profit cu 50% mai mare pentru "greii" bursei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primele cinci companii autohtone din topul capitalizării au obţinut în primele şase luni un câştig net cumulat de 2,65 miliarde de lei Rezultatele financiare raportate de companiile cu

Primele cinci companii autohtone din topul capitalizării au obţinut în primele şase luni un câştig net cumulat de 2,65 miliarde de lei

Rezultatele financiare raportate de companiile cu greutate nu au reuşit să aducă investitori în piaţă. În primul semestru, primii cinci emitenţi au pierdut un sfert din capitalizare.

Concentrează aproximativ 40% din capitalizarea bursieră şi se situează, constant, în topul celor mai tranzacţionaţi emitenţi.

Primele cinci companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), Petrom (SNP), BRD Groupe Societe Generale (BRD), Alro Slatina (ALR), Banca Transilvania (TLV) şi Transgaz Mediaş (TGN) au obţinut, în primele şase luni din acest an, un profit net cumulat de 2,65 miliarde de lei, în creştere cu peste 50% faţă de profitul net cumulat în perioada similară din 2007 (1,76 miliarde lei).

Pesimism fără fundament

Rezultatele financiare nu au reuşit, totuşi, să susţină evoluţia emitenţilor în piaţă. În afară de cursul acţiunilor SNP, care înregistra, la sfârşitul lunii iunie, o depreciere de numai 7% faţă de finalul anului bursier 2007, acţiunile celorlalte patru societăţi erau marcate de scăderi de peste 30%.

În condiţiile unei burse în scădere, influenţată de o doză mare de pesimism ce nu îşi găseşte fundamentul în evoluţiile concrete din economia românească şi în rezultatele financiare bune ale celor mai importante companii listate, aşteptările investitorilor sau brokerilor au fost mai mult sau mai puţin subiective, dând măsura bioritmului general din piaţă, observă analiştii.

"În ultima lună, au fost abordări şi comentarii referitoare la rezultatele financiare ce denotă parţial ideea că, dacă creşterile nu sunt spectaculoase, atunci înseamnă că nu sunt de prea mare folos, întrucât piaţa are nevoie de ştiri pozitive care să producă revelaţii printre investitori, de natură a-i readuce în special pe străini la cumpărare", explică Mihai Căruntu, şeful departamentului de cercetare piaţă de capital din cadrul BCR.

Cel mai bun exemplu rămâne Petrom. Cea mai importantă companie de la BVB a raportat o dublare a profitului operaţional la şase luni şi o creştere a rezultatului net cu aproape 90%, la 1,66 miliarde lei, faţă de perioada similară din 2007, ca urmare a performanţelor operaţionale şi a preţurilor ridicate la ţiţei.

"Acest lucru nu a fost suficient pentru a fundamenta un trend de recuperare sustenabil, tocmai pentru că, într-adevăr, au fost mai reduse decât anumite estimări din piaţă. La fel de adevărat este faptul că aşteptările mai ridicate nu s-au reflectat anterior anunţului rezultatelor în cotaţiile SNP, care în prezent sunt sub nivelul de acum un an", subliniază Căruntu.

Veşti bune şi din partea băncilor

Rezultatele Băncii Transilvania şi BRD, cu creştere de 40%, respectiv 23% a profiturilor nete, sunt rezonabile, cel puţin în cazul primeia, sunt de părere analiştii din piaţa de capital.

Astfel, BRD, a doua companie autohtonă din topul capitalizării BVB, a atins la jumătatea acestui an un rezultat net de 515 milioane de lei, în timp ce Banca Transilvania a ajuns la 111,46 milioane de lei, faţă de 79,5 milioane de lei la sfârşitul primului semestru din 2007.

"Dacă mai avem în vedere un câştig de capital de cel puţin 75 milioane euro din tranzacţia Asiban care va fi înregistrat de fiecare dintre bănci în trimestrul al III-lea, nu se poate spune că informaţiile referitoare la rezultatele financiare ale instituţiilor de credit au fost negative", consideră Mihai Căruntu.

De asemenea, Transgaz a raportat un profit net peste cel bugetat la şase luni. Veniturile transportatorului naţional de gaze naturale au crescut în primul semestru cu 11,5%, la 564,06 milioane lei (153,7 milioane euro), întrucât compania a transportat o cantitate mai mare de gaze naturale şi a majorat tarifele pentru aceste servicii.

Profitul companiei a urcat, în acelaşi interval, cu 3,4%, la 143,6 milioane de lei. "În condiţiile unei companii de utilităţi foarte stabile şi care îşi face de regulă bugetul, nu se poate spune că va fi vreun motiv de îngrijorare sau surpriză negativă", este de părere analistul-şef al BCR.

Câştiguri în scădere pentru Alro

Singura scădere de profit dintre companiile din top a fost raportată de Alro Slatina. În prima jumătate din acest an, laminorul de benzi la rece a fost închis pentru două luni, ca urmare a lucrărilor de modernizare, iar compania şi-a redus temporar producţia de rulouri şi foi de tablă, ceea ce a influenţat veniturile din vânzări, au explicat reprezentanţii Alro.

Astfel, avansul profitului înregistrat de companie în perioada aprilie-iunie nu a reuşit să acopere în întregime rezultatele mai slabe din primele trei luni, ceea ce s-a reflectat, în primele şase luni, într-o scădere cu 8,2% a profitului companiei, la 218,9 milioane de lei.

În ciuda rezultatelor bune, capitalizarea cumulată a celor cinci companii s-a diminuat, în primele şase luni, cu aproximativ 25%, semn că rezultatele financiare şi analiza fundamentală nu au avut prea mare greutate.

"Aceasta este măsura pesimismului investitorilor care afectează BVB, direct conectată şi la pieţele mature, şi care induce o poziţie de aşteptare în piaţă întreţinută de teama sau, după caz, speranţa că achiziţiile s-ar putea face şi mai ieftin mai târziu", spune Mihai Căruntu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite