Profit dublu pentru companiile lichide

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câştigul net cumulat al societăţilor din indicele BET s-a ridicat la 1,47 miliarde de lei în primul trimestru Deşi, la nivelul evoluţiei cotaţiilor, primul trimestru din acest an a fost

Câştigul net cumulat al societăţilor din indicele BET s-a ridicat la 1,47 miliarde de lei în primul trimestru

Deşi, la nivelul evoluţiei cotaţiilor, primul trimestru din acest an a fost cel mai slab din ultimii cinci ani, rezultatele obţinute de emitenţi au reconfirmat potenţialul BVB.

Cele mai lichide zece societăţi de la Bursa de Valori Bucureşti au obţinut, în primele trei luni din acest an, un profit net cumulat de 1,47 miliarde de lei. Raportările companiilor din categoria "blue-chips" au confirmat o dată în plus faptul că primul trimestru din acest an este unul istoric în evoluţia BVB la capitolul rezultate.

Cursul afectează farmaceuticele

Astfel, numai la nivelul celor zece companii, valoarea totală a profiturilor nete obţinute s-a dublat faţă de perioada similară din 2007, când profiturile nete cumulate ale aceloraşi societăţi s-au ridicat la aproximativ 740 milioane de lei.

În sectorul bancar, atât profitul net al Băncii Transilvania (TLV), cât şi cel al BRD Groupe Societe Generale (BRD) au înregistrat în primele trei luni din acest an un ritm de creştere de peste 50% faţă de primul trimestru din 2007. În schimb, scăderile înregistrate de bursele externe, care s-au resimţit şi la BVB, au diminuat cu 41% veniturile SSIF Broker (BRK), determinând o reducere a profitului cu 76,6%.

În sectorul farmaceutic, profitul net al Biofarm Bucureşti (BIO) a crescut cu 5,42% în perioada analizată, faţă de primele trei luni ale anului trecut, iar cifra de afaceri a urcat cu peste 16%.

În acelaşi sector, Antibiotice Iaşi (ATB) a anunţat o diminuare cu peste 35% a profitului net, din cauza creşterii ratei de schimb euro/leu în condiţiile neactualizării preţurilor la medicamente. Producătorul de medicamente a raportat, însă, un avans de 17% al afacerilor, la 48,5 milioane de lei, comparativ cu ianuarie-martie 2007, când a consemnat 41,69 milioane de lei.

Potrivit ultimului raport al Cegedim, vânzările de medicamente pe piaţa românească şi-au încetinit semnificativ creşterea în primul trimestru din acest an, la 3,8%, însumând 1,624 miliarde lei, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2007, când avansul a fost de 25,3%.

Cât a cântărit preţul barilului de petrol

În sectorul petrolier, Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC) a înregistrat un rezultat net negativ de 48 milioane de dolari, de 15 ori mai mare faţă de perioada similară din 2007. Evoluţia preţului barilului de ţiţei pe piaţa internaţională a avut ca efect reducerea marjelor de rafinare, la care s-a adăugat deprecierea dolarului în raport cu euro. Şi majorarea dobânzilor de referinţă pe piaţa interbancară a contribuit la creşterea cheltuielilor financiare, şi, implicit, la rezultatele nefavorabile raportate de companie.

În acelaşi sector, creşterea preţului barilului de petrol a susţinut, în cazul Petrom (SNP), la o creştere cu 156% a profitului net.

Veniturile Transgaz (TGN) au crescut, în primul trimestru, cu 14%, la 324 milioane de lei, întrucât compania a transportat o cantitate mai mare de gaze şi a perceput tarife mai scumpe pentru aceste servicii, iar profitul a stagnat la aproximativ 92 milioane de lei. În schimb, profitul net al Transelectrica (TEL) aproape s-a dublat în primul trimestru, ajungând la 82,19 milioane de lei.

Analiştii consideră că rezultatele bune raportate de companii vor reprezenta baza unei creşteri solide a titlurilor în momentul revenirii optimismului în piaţă. "Cred că aceste creşteri au început să se reflecte în evoluţia cursului acţiunilor la bursă şi vor reprezenta baza unor aprecieri consistente. Când vor reveni în piaţă, marii investitori se vor uita în primul rând pe acţiunile companiilor care au raportat rezultate bune", apreciază Paul Brendea, analist Prime Transaction.

Rezultatele celor mai tranzacţionate* zece companii

* Transelectrica a intrat în componenţa indicelui BET în martie 2007, înlocuind Rulmentul Braşov; SSIF Broker şi Biofarm au înlocuit Oltchim şi Azomureş în BET, în august 2007, iar Transgaz a fost inclus în coşul indicelui în aprilie 2008, în locul Turbomecanica.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite