Profeţii de Halloween

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prăjiturele cu nume ca "Fantoma din cimitir", biscuiţi "Coada pisicii negre", bomboane "Mătura vrăjitoarei", multe reţete au fost inventate pentru petrecerea de Halloween - cu forme şi nume cât

Prăjiturele cu nume ca "Fantoma din cimitir", biscuiţi "Coada pisicii negre", bomboane "Mătura vrăjitoarei", multe reţete au fost inventate pentru petrecerea de Halloween - cu forme şi nume cât mai sinistre. Există şi preparate tradiţionale, care respectă semnificaţia acestei vechi sărbători celte: trecerea de la vară la iarnă, de la anul vechi la cel nou. Un exemplu ar fi barmbrack, o pâine irlandeză, umplută cu fructe uscate. Unii îi spun prăjitură, dar seamănă foarte bine şi cu cozonacul nostru. şi pentru că sărbătoarea de Halloween a fost întotdeauna asociată cu misterul, destinul şi profeţiile, pe vremuri, această pâine era încărcată de semnificaţii şi de ingrediente neobişnuite: un bob de mazăre, o boabă de fasole, o bucăţică de cârpă, un mic băţ şi un inel. Viitorul era prezis de felia care revenea fiecărui mesean. Bucăţica de cârpă te condamna la sărăcie; femeia care alegea mazărea rămânea fată bătrână, iar bărbatul care apuca fasolea rămânea burlac; băţul însemna necazuri şi dureri, iar inelul era cel mai căutat, deoarece prezicea o nuntă apropiată. Lăsând la o parte tradiţia ghicitorii, barmbrack este delicioasă în orice perioadă a anului, mai ales dacă e servită caldă, cu unt. Este şi alegerea preferată pentru clasicul ceai de la ora 5.
Reţeta nu este complicată, doar că trebuie s-o planificaţi din timp, pentru a permite fructelor să se înmoaie, iar aluatului să crească.

Barmbrack
Pentru o pâine
Ingrediente:
3 linguriţe ceai negru, 350 g fructe uscate (stafide, smochine, curmale), coajă zaharisită de portocală, 240 ml lapte, 1 linguriţă zahăr, 2 linguriţe drojdie uscată, 450 g făină albă, de bună calitate, 1 linguriţă sare, 25 g zahăr, 75 g unt (margarină), 1 ou, 1 linguriţă arome (esenţă de rom, zahăr vanilat, coajă rasă de lămâie)
Mod de preparare:
Se prepară 480 ml de ceai tare, în care se lasă fructele uscate la înmuiat - ideal ar fi peste noapte sau cel puţin câteva ore. Se încălzeşte laptele atât cât suportaţi la mână, se adaugă zahărul şi drojdia şi se lasă la cald cca 15 minute. Se amestecă făina, sarea şi zahărul, se adaugă untul, se amestecă, se toarnă laptele cu drojdia, apoi oul bătut şi aromele. Se pun şi fructele scurse din ceai şi se amestecă bine până se obţine un aluat moale, pufos (eventual, se mai adaugă făină). Se pune aluatul pe o planşetă presărată cu făină şi se frământă bine. Se aşază apoi într-o formă rotundă sau de chec, unsă cu ulei, se acoperă cu o cârpă şi se lasă să dospească la cald, 45-50 de minute, până îşi dublează volumul. Se introduce forma în cuptroul încins şi se coace cca 30 de minute. Se scoate pâinea din formă şi se mai lasă 20 de minute în cuptor.

ştiaţi că ?
Imigranţii irlandezi au fost cei care, pe la 1840, au răspândit în America obiceiurile de Halloween.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite