Profesorul Librescu a murit salvându-şi studenţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre victimele masacrului se află şi Liviu Librescu, profesor israelian de origine română, care preda de peste 20 ani la Universitatea Virginia Tech. Profesorul Librescu a absolvit

Printre victimele masacrului se află şi Liviu Librescu, profesor israelian de origine română, care preda de peste 20 ani la Universitatea Virginia Tech.

Profesorul Librescu a absolvit Politehnica din Bucureşti în anul 1952, iar în anul următor s-a înscris la un master în cadrul aceleiaşi facultăţi. În 1969 a terminat doctoratul în Mecanica fluidelor la Academia de Ştiinţe din România. Librescu a părăsit ţara în 1978 şi s-a stabilit în SUA, unde a locuit împreună cu soţia sa, Marlena. În 1986, cuplul s-a mutat în Virginia.

Ei au doi băieţi, Arieh şi Joe, care locuiesc în Israel. În 2000, Librescu a fost declarat Doctor Honoris Causa al Universităţii Politehnice din Bucureşti, fiind considerat printre părinţii petrochimiei. Profesorul Librescu poate fi considerat un adevărat erou al tragediei de la Universitatea Virgina Tech. Studenţii supravieţuitori povestesc cum el s-a aruncat în faţa atacatorului care a încercat să intre în sala lui de clasă.

Timp de câteva clipe, el a reuşit să ţină uşa închisă, pentru ca studenţii să poată fugi pe fereastră. Liviu Librescu a fost împuşcat mortal, dar toţi studenţii "sunt în viaţă datorită lui", după cum a declarat Asael Arad, student israelian la Virginia Tech. După spusele Marlenei Librescu, profesorul, în vârstă de 75 de ani, îşi iubea meseria "din toată inima". Întâmplarea nefericită face ca eminentul om de ştiinţă, supravieţuitor al Holocaustului, să-şi piardă viaţa exact în ziua în care evreii din întreaga lume comemorau tocmai Holocaustul.

Agresorul, un student sud-coreean, s-a împuşcat în faţă

Potrivit ultimelor informaţii oferite de poliţie, ucigaşul este Cho Seung-Hui (23 de ani), un student sud-coreean în anul IV, care locuia în acelaşi campus. În rucsacul său a fost găsită o chitanţă pentru cumpărarea unei arme Glock, având calibrul de 9 mm. Poliţia a justificat faptul că a oferit cu întârziere identitatea studentului ucigaş din cauză că acesta s-a împuşcat în faţă după ce a comis masacrul, îngreunând astfel identificarea. Ultima ipoteză de lucru este că Cho a acţionat singur, folosind în ambele episoade doar una din armele găsite la faţa locului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite