Profesorii - obligaţi să dea informaţii despre străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

răspundea de studenţii străini veniţi la studii la Universitatea din Timişoara. Chiriac spune că a cunoscut-o pe Mona Muscă, pe atunci Nicoară: "Era o profesoară de o calitate excepţională

răspundea de studenţii străini veniţi la studii la Universitatea din Timişoara. Chiriac spune că a cunoscut-o pe Mona Muscă, pe atunci Nicoară: "Era o profesoară de o calitate excepţională şi de un tact şi de o atitudine faţă de studenţi încât era efectiv din acele persoane care erau socotite realmente
mama din România
pentru copiii aceia care erau de 16, 18 ani. Doamna Muscă a fost o persoană deosebită. Este o persoană cu foarte mare autoritate în faţa studenţilor. Era foarte greu pentru o profesoară să ţină nişte oameni plecaţi de acasă, de lângă mama lor. Mulţi au avut exact situaţia din Liban de acum, copii veniţi la noi la studii. Copiii ăştia veneau şi plângeau lângă profesoară. Venea şi spunea:
Plâng copiii pentru mamă, pentru tată, nu mai ştiu de ei
. Erau mult mai multe probleme afective, de latură umană. Ce putea să facă o profesoară? Putea să spună că ceva nu e în ordine, că ăla e bolnav, că unul s-a urcat pe cămin şi nu vrea să coboare. Au fost astfel de cazuri." Fostul responsabil de studenţii străini mai spune că era o persoană delegată din partea Securităţii, care s-a legitimat şi s-a prezentat la serviciile universităţii, a fost acreditată şi a venit în mod oficial, nu prin alte modalităţi. "Venea în secretariat, venea în decanat, întreba dacă sunt sau dacă nu sunt probleme. Din ce cunosc eu, nu au fost întâlniri de taină. Eu, personal, nu cunosc aşa ceva. Au fost pe faţă. Imaginaţi-vă că la un moment dat erau 1.000 de studenţi din peste 60 de ţări. Nu venea chiar în fiecare zi cel de la Securitate. Când venea, îi raportam despre unele conflicte rasiale sau de alte probleme ce ţineau de disciplina studenţilor. Eu le întrebam pe fiecare din profesoarele care aveau grupe de studenţi străini cum merge treaba, pentru că trebuia să raportez rezultatele, trebuia să raportez dacă nu se ţin de treabă", ne-a declarat Adrian Chiriac, care spune că nu a semnat niciun angajament cu Securitatea.

Actualul rector al Universităţii Timişoara a avut probleme cu Securitatea
"Aşa era sistemul. În toate universităţile care pregăteau studenţi străini exista, în principiu, obligaţia de a se da informaţii. Nu consider că reprezintă o alterare a imaginii universităţii noastre cazul Monei Muscă. Toţi aveam această obligaţie. Eu, în acea perioadă, eram un tânăr asistent. Am avut probleme cu Securitatea. Răspundeam de un student străin, care nu se integra în colectiv. Am decis să discut cu el, l-am apostrofat şi am încercat să-l aduc pe calea cea bună. A doua zi m-a chemat o persoană de la Securitate şi m-a întrebat ce s-a întâmplat. Apoi mi-a zis să am grijă că e nepotul unui om mare din nu ştiu ce ţară. Oricum, şi noi eram urmăriţi, pentru că în fiecare grupă de studiu era infiltrat câte un student care furniza informaţii Securităţii", ne-a declarat prof. univ. dr. Ioan Mihai, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, universitate absolvită de Mona Muscă şi universitate la care a predat Mona Muscă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite