Profesorii şi elevul cel şmecher

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu i-a plăcut şcoala. A fost un elev de nota 7, vorba reclamei. Un învăţăcel mediocru, după cum el însuşi s-a definit. Profesorii îl enervau. Chiulea de la orele care nu-i plăceau,

Nu i-a plăcut şcoala. A fost un elev de nota 7, vorba reclamei. Un învăţăcel mediocru, după cum el însuşi s-a definit. Profesorii îl enervau. Chiulea de la orele care nu-i plăceau, multe de altfel. După ce s-a făcut mare, gusturile nu i s-au schimbat. Preferă şpriţul unei cărţi bune. Tribuna stadionului, unui spectacol de teatru. Şi pentru că toate acestea trebuia să poarte un nume, li s-a spus simplu: Traian. Traian Băsescu!

El este preşedintele în sprijinul căruia s-a solidarizat "intelighenţia" românească. El este omul în jurul căruia au făcut scut, prin cuvinte meşteşugite, aşa cum numai ei ştiu să le aranjeze, "zeci de intelectuali de marcă" ai ţării. Că Traian Băsescu are har în a vrăji vulgul, nu contestă nimeni. E un mare artist al hăhăielii de cartier. "In vino veritas" este un principiu pe care-l împărtăşeşte cu o mare parte din susţinători. Că reuşeşte însă să-i solidarizeze pe cei care au semnat scrisoarea de susţinere a preşedintelui este un mister explicabil doar prin răsturnarea valorilor în societatea românească. Emil Constantinescu, un intelectual autentic, din păcate un Havel ratat al spaţiului carpatic, n-a beneficiat de un astfel de sprijin.

Şi, până la urmă, care e toată tarantela? Care-i deranjul? Faptul că o parte a parlamentului, vom vedea cât de semnificativă, vrea suspendarea preşedintelui? Foarte bine! O procedură perfect constituţională. O procedură aplicată în cazul fostului preşedinte Iliescu şi care, la vremea respectivă, n-a stârnit nicidecum atât de multe valuri. În plus, "intelectualii" lui Băsescu nu sesizează nuanţele a ceea ce se întâmplă în aceste zile. Preşedintele chiar îşi doreşte să ajungă la referendum! Îşi doreşte să le dea o lecţie usturătoare aleşilor. Îşi doreşte să le demonstreze ilegitimitatea. Dacă parlamentul îl va suspenda, iar electoratul va invalida această decizie la urne, nimic nu-i va mai sta în cale marinarului-şef. Şi-ar putea pune chiar problema suspendării parlamentului. A unui parlament care nu mai reprezintă interesele, opţiunile şi sentimentele alegătorilor. Dar dacă, din contră, votanţii vor pune ştampila pentru suspendarea lui Băsescu? Dacă şi ei s-au săturat de circul asurzitor şi permanent? Înseamnă că demersul parlamentarilor este perfect legitim.

În ambele variante, numai rezultatul la urne poate scoate la lumină adevărul. Şi, în ambele variante, gesturile de isterie colectivă n-au nicio noimă. Oricum, suntem o ţară tare ciudată. O ţară în care "profesorii" sunt îndrăgostiţi de elevul cel şmecher al clasei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite