Profesorii dau meditaţii prin SRL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce majoritatea cadrelor didactice din judeţul Gorj încă mai dau meditaţii "la negru", unii dascăli şi-au înfiinţat firme a căror activitate este şi pregătirea

În timp ce majoritatea cadrelor didactice din judeţul Gorj încă mai dau meditaţii "la negru", unii dascăli şi-au înfiinţat firme a căror activitate este şi pregătirea elevilor

Profesorii care au ales să intre în legalitate cu meditaţiile date elevilor câştigă, în medie, 7.500 de lei/an. Însă, din totalul de 5.000 de cadre didactice înregistrate în judeţul Gorj, doar nouă sunt în această situaţie, precizează Luminiţa Penciu, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Gorj.

Este de notorietate faptul că o mare parte din profesori dau meditaţii în particular, obţinând, astfel, venituri suplimentare considerabile. Ca orice venit, şi acesta ar trebui impozitat, însă, doar nouă profesori
şi-au declarat an de an aceşti bani.

Reprezentanţii DGFP Gorj spun că în evidenţele instituţiei pe care o reprezintă există nouă profesori care sunt autorizaţi ca persoane fizice autorizate să dea meditaţii. "Din anul 2007, DGFP Gorj le eliberează cadrelor didactice autorizate şi un cod fiscal.

Cei care sunt înregistraţi la noi ca persoane fizice autorizate depun la începutul activităţii o declaraţie de venit anuală estimativă. Norma de venit este de 7.500 de lei, adică 75 milioane de lei vechi pe an, care se impozitează trimestrial în trei tranşe de câte 300 de lei pe trimestru", a afirmat Luminiţa Penciu.

Pregătire SRL

Unele cadre didactice din Gorj şi-au înfiinţat SRL şi astfel au intrat în legalitate, însă numărul celor care au făcut acest lucru nu este cunoscut. Reprezentanţii DGFP Gorj au declarat că SRL nu pot fi identificate după domeniul de activitate şi după codul CAEN: "Ştim că există cadre didactice în judeţ care şi-au deschis un SRL, o societate comercială şi dau meditaţii.

Dar societatea poate avea ca domeniu de activitate comerţul, de exemplu, iar meditaţiile să fie complementare. Nu avem cum să-i identificăm după nume", a spus Luminiţa Penciu. Un singur astfel de caz este cunoscut în Gorj.

Cadrul didactic, în prezent şi candidat la Primăria Târgu-Jiu din partea PNL Gorj, Dorin Taşcău, profesor de matematică, şi-a deschis un SRL, după ce a obţinut o autorizaţie de meditator de la primărie în 2005. Pentru că elevii de şcoală generală şi cei de liceu apelează cel mai des la orele de meditaţii, Taşcău avea mereu câţiva elevi pe zi la pregătire. Astfel, unii dintre profesorii gorjeni obţin un al doilea salariu din meditaţii şi, din păcate, mulţi dintre ei trag în piept statul, nedeclarând acest venit suplimentar.

Liber la evaziune fiscală

Şi reprezentanţii ISJ Gorj au recunoscut faptul că majoritatea cadrelor didactice fac meditaţii în particular, dar nu-şi declară veniturile astfel obţinute. Cu toate că veniturile care nu sunt declarate reprezintă evaziune fiscală, până în prezent nu a fost verificat niciun cadru didactic din Gorj: "Nu am primit nicio sesizare că ar exista vreun profesor care dă meditaţii şi nu a declarat la Fisc acest lucru.

Nu avem cum să mergem peste oameni acasă să-i verificăm. Este posibil să existe şi profesori care să dea meditaţii la negru", a adăugat Luminiţa Penciu. Cei de la inspectoratul şcolar au spus că nu au cum să-i verifice pe profesorii care dau meditaţii: "Dacă dau meditaţii, o fac în particular, în casa lor.

Nu vor recunoaşte niciodată că fac pregătiri cu elevii, este un venit al lor pe care nu vor să-l declare. Nu avem cum să intrăm peste ei şi să-i luăm la întrebări. Părinţii ar trebui să renunţe la acest obicei de a-şi trimite copiii la meditaţie. Iar profesorii ar trebui să intre-n legalitate, să-şi declare veniturile din orele suplimentare de pregătire.

Nu am primit la inspectorat reclamaţii cum că ar fi profesori care îi obligă pe elevi să vină la pregătire", a spus Silvia Paşcu, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj. Inspectorul şcolar general ISJ Gorj, Liviu Andrei, recunoaşte însă această realitate: "Cu siguranţă sunt profesori care fac meditaţii şi fac mulţi bani din asta, mai ales că nu-şi declară aceste venituri, ca să nu plătească impozit. Aşa mai pun un ban la ciorap".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite