Profesorii boicotează bacul din august

0
Publicat:
Ultima actualizare:

şi acuză subiectivitatea baremelor de corectare trimise de la minister. Sindicatele sar în apărarea profesorilor şi spun că bacul din august va fi boicotat."Propun sancţionarea a 94 de cadre

şi acuză subiectivitatea baremelor de corectare trimise de la minister. Sindicatele sar în apărarea profesorilor şi spun că bacul din august va fi boicotat.
"Propun sancţionarea a 94 de cadre didactice care au corectat la examene. Pentru 14 dintre acestea, propun desfacerea contractului de muncă pentru supraevaluarea lucrărilor cu 3,5 până la 4,5 puncte. Pentru 48 de cadre didactice, propun sancţionarea cu diminuarea salariului cu până la 15%, pe o perioadă de şase luni, şi interzicerea participării în comisii de evaluare pe o perioadă de trei ani. Avem şi o performanţă. Două cadre didactice au 28 de lucrări supraevaluate, deci au lucrat din greu... Totodată, cer sancţionarea a 32 de persoane cu avertisment şi interzicerea participării în comisii de evaluare pe o perioadă de un an", a declarat, ieri, ministrul Mihail Hărdău. Ministrul i-a ameninţat şi pe inspectorii şcolari generali cu destituirea în cazul în care nu vor respecta indicaţiile sale. Sindicatele din învăţământ ripostează dur la declaraţiile ministrului educaţiei. "Părerea mea este că profesorii n-ar mai trebui să meargă la a doua sesiune de bacalaureat, atâta timp cât avem o legislaţie depăşită şi nu sunt stabilite clar drepturile şi obligaţiile dascălilor participanţi la examene. Totul se sparge în capul lor", a declarat Cătălin Croitoru, preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale.
Liderul FEN a mai spus că se duce o campanie împotriva dascălilor de către "cei care au semnat un acord cu profesorii şi nu sunt în stare să-l respecte. Ministrul Hărdău degeaba se repede la baza sistemului atâta timp cât nu ia măsuri împotriva celor din conducerea ministerului şi a celor din inspectoratele şcolare, care au tolerat mânăriile şi traficul de influenţă". "Sancţiunile profesorilor sunt normale în condiţiile în care sunt erori de corectare de peste 5 puncte, dar trebuie ţinut cont de faptul că un dascăl e solicitat să participe la examene fără să cunoască toate condiţiile legate de plată. Semnează într-un tabel că participă, iar îndatoririle li se comunică parţial sau deloc. Mi se pare o tâmpenie să dai sancţiuni şi pentru protocol, atâta timp cât tu, ca minister, nu eşti în stare să asiguri condiţii decente pentru desfăşurarea examenelor. Într-o asemenea situaţie, eu cred că, la a doua sesiune de bacalaureat, nu va mai merge nimeni, mai ales că nu pot fi obligaţi prin niciun act normativ", ne-a spus Marius Nistor, preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret". Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Aurel Cornea, afirmă că "este anormală o asemenea situaţie. Ministrul poate solicita desfacerea contractelor de muncă numai în urma unei anchete serioase şi cu respectarea legii. Nu cred că s-a dovedit reaua-intenţie a dascălilor, întrucât sistemul de notare nu e foarte clar. Recorectarea discreţionară la comanda domnului Hărdău nu e relevantă şi e subiectivă, mai ales în cazul lucrărilor de la limba şi literatura română. Oamenii care au recorectat aveau tendinţa de a da un punctaj mai mic. Ar fi bine ca domnul Hărdău să vină cu măsuri concrete privind obiectivizarea examenelor naţionale". Anton Hadăr, reprezentanul Federaţiei "Alma Mater", spune că nu pot fi apăraţi dascălii care au comis aceste erori flagrante, dar că e necesar să se pună la punct legislaţia din domeniul educaţional. Preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Izvoranu, crede că "doar dacă se boicotează examenele se mai poate schimba ceva. Nu poţi să-ţi rişti cariera pentru 1-2 milioane de lei. Dacă nu se duc la examene, poate guvernanţii îşi vor revizui poziţia pe care o au faţă de dascăli".

Sancţiuni pentru inspectorii şcolari generali
Ministrul Hărdău a mai precizat, ieri, că inspectoratelor şcolare le revine obligaţia de a constitui comisii de reevaluare prin sondaj a unui număr de 10% din lucrările de la limba română. În funcţie de gravitatea deficienţelor constatate, se vor demara procedurile legale pentru sancţionarea cadrelor didactice care se fac vinovate de evaluarea incorectă a lucrărilor. MEdC va monitoriza şi va verifica prin sondaj aceste activităţi. "Atenţionăm inspectorul şcolar general că nerespectarea acestor precizări poate atrage după sine încetarea contractului de management educaţional încheiat cu ministrul educaţiei", spune Hărdău. Este ciudat că domnul Hărdău cere reexaminări doar la română, nu şi la alte discipline, unde baremele sunt mai obiective. Referitor la examenul de titularizare, există şase lucrări care vor fi recorectate. "Avem şase corectori pe care îi avem în vizor. Ori îi sancţionăm pe primii doi corectori, ori pe următorii 4. Candidaţii aveau nota 5 şi au obţinut 7,05, devenind titularizabili, fapt inacceptabil. Cine a greşit va plăti", ameninţă Hărdău.

Si părinţii sunt vinovaţi
"Am observat un interes excesiv al părinţilor la aceste examene, care conduce la realizarea acelor fonduri de protocol de care se vorbeşte de peste 20 de ani, care au drept ţinte realizarea unei anumite atmosfere, a unor anumite modificări comportamentale, cu ţintă profesorii din comisiile de examen, supraveghetorii... un întreg mecanism malefic care trebuie distrus. Mă voi strădui în acest sens. Problema nu este a MEdC, problema este a societăţii româneşti", a declarat Hărdău. Totodată, el s-a arătat stupefiat cum în judeţul Botoşani, din cei 3.065 de elevi promovaţi, 1.129, adică 37%, au note între 9 şi 10.

Hărdău - ministru pe vecie
"De când am venit la minister, în fiecare săptămână am fost întrebat dacă demisionez sau dacă sunt demis. Chiar şi întrebarea mi se pare de-a dreptul puerilă. Mi s-a spus că am zilele numărate. Impresii ziaristice. Există o teorie în matematică a numerelor mari. Vă rog să număraţi în continuare. Nu mă sperie schimbarea. Atâta vreme cât sunt ministru, îmi fac activitatea de ministru ca şi cum ar fi pe vecie", a spus Hărdău.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite