Profesorii blochează începerea şcolii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

începând cu 1 aprilie 2007 şi de 7,5 la sută începând cu 1 octombrie 2007. În timp ce dascălii au cerut salarii mai mari cu 50 la sută, media majorărilor salariale, propusă de guvern pentru

începând cu 1 aprilie 2007 şi de 7,5 la sută începând cu 1 octombrie 2007. În timp ce dascălii au cerut salarii mai mari cu 50 la sută, media majorărilor salariale, propusă de guvern pentru 2007, este de doar 6,3 la sută.
"Ne-am săturat să stăm cu miloaga. Nu vom participa la festivitatea de deschidere a anului şcolar. Vom ieşi în stradă şi vom organiza un miting în Capitală, unde sunt aşteptaţi aproape 10.000 de sindicalişti din toată ţara", ne-a declarat Aurel Cornea, preşedintele FSLI. "Pe 15 septembrie nu vom fi la şcoală. Rugăm colegii să rămână acasă. Nici nu se pune problema să fim de acord cu majorarea propusă de guvern, care arată dispreţul faţă de sistemul de învăţământ şi care este foarte aproape de pragul inflaţionist", a spus Gheorghe Isvoranu, preşedintele Federaţiei "Spiru Haret".
Propunerea de creştere salarială pentru dascăli este de 1,9 la sută peste rata de inflaţie prognozată pentru anul viitor. Cadrele didactice rămân în topul celor mai prost plătiţi bugetari.
Preşedintele FEN, Cătălin Croitoru, a declarat că "propunerea guvernului nu poate fi acceptată. Asta înseamnă că anul viitor ar trebui făcută o majorare de 50 la sută. Intenţiile Executivului nu sunt sincere. Trăim un sentiment de profundă dezamăgire. Sperăm să ne întâlnim la o nouă rundă de negocieri înainte de 15 septembrie. În prima zi de şcoală, şi reprezentanţii FEN se vor alătura celorlalte federaţii care ies în stradă".

Guvernanţii sunt optimşti
"Sindicatele au ajuns la maturitatea necesară pentru ca şcoala să înceapă la 15 septembrie. Ce s-a propus azi (ieri - n.r.) se încadrează în ţinta programului de guvernare, iar elevii şi profesorii vor merge vineri la şcoală", a declarat ministrul Mihail Hărdău, care le-a cerut sindicaliştilor, la finalul negocierilor, să-i mai prezinte încă o dată ceea ce solicită. "Face parte din tehnica tratativelor. Le-am cerut să-mi facă o contraofertă. Oricum sper ca, pe 30 septembrie, când se va finaliza proiectul de buget, să se termine şi conflictele din învăţământ. Cred că se vor primi bani suficienţi pentru educaţie", a mai adăugat, pentru Adevărul, ministrul Hărdău. "În anul 2007 vom avea 180.000 miliarde de lei vechi pentru educaţie. Vorbim de o creştere salarială a profesorilor mai mare decât rata inflaţiei. Ne vom mai întâlni şi vom mai discuta", a declarat, la rândul său, Sebastian Vlădescu, ministrul finanţelor. Dincolo de optimismul guvernamental, reprezentanţii părinţilor sunt îngrijoraţi că şi în acest an şcolar copiii lor vor avea parte de vacanţe forţate. Liderii de sindicat spun că de luni, 18 septembrie a.c., vor intra la cursuri, dar că vor începe procedurile pentru declanşarea grevei generale, în caz că nu li se vor soluţiona revendicările.

Greva foamei în faţa Ministerului Educaţiei
Profesorul de sport Horaţiu Macrea, de la Colegiul Radu Negru din Făgăraş, a intrat, ieri dimineaţă, în greva foamei în faţa Ministerului Educaţiei. Profesorul acuză corupţia şi falsul în acte de la MEdC. "Mi-am pierdut locul de muncă în anul şcolar 2003-2004, întrucât un alt profesor a fost declarat titular cu acte false. şi eu, şi el am fost câţiva ani suplinitori. Postul nu a fost scos la concurs. L-au titularizat pe el pe un alt post. L-au şi detaşat şi în acelaşi an l-au titularizat din nou la Radu Negru. Directorul liceului şi inspectorul şcolar de Braşov au făcut tărăşenia asta".

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite