Profesorii vor bani pentru cărţi şi transport gratuit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Negocierile încep chiar în această lună. Dascălii vor, de asemenea, bani pentru îmbrăcăminte

Dascălii nu au terminat încă de recuperat materia pierdută din cauza grevei de anul trecut, că se şi pregătesc deja pentru alte negocieri cu guvernul şi cu autorităţile locale.
Astfel, profesorii din mediul preuniversitar cer plata anuală a unui fond de carte profesională. Cu alte cuvinte, dascălii vor o sumă de bani (cifra avansată deocamdată este de 50 de euro) pentru a-şi cumpăra cărţi de specialitate. Alte solicitări se referă la accesul gratuit la internet şi bani pentru îmbrăcăminte. Toate aceste revendicări vor fi prezentate autorităţilor centrale. Pe de altă parte, vor fi alcătuite comisii speciale la nivelul fiecărui oraş care vor purta negocieri pentru acordarea de abonamente de transport gratuite. (V.R.)
Primăria Târgu MureŞ exclude posibilitatea acordării de abonamente gratuite
Liderul Sindicatului "Spiru Haret" Mureş, Ioan Săcărea, a declarat că în municipiului Târgu Mureş există aproximativ 2.000 de profesori. "Dintre aceştia, doar jumătate au nevoie de abonamente gratuite, deoarece ceilalţi locuiesc în apropierea şcolilor la care predau", a declarat Săcărea. El a precizat că va iniţia discuţii cu reprezentanţii municipalităţii în următoarele trei săptămâni. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Mureş, Marius Paşcan, a declarat însă că este exclusă acordarea acestei facilităţi pentru dascăli. "Efortul financiar pentru acoperirea abonamentelor de transport gratuit, care se acordă deja în cazul altor categorii sociale, este uriaş. De aceeea, dacă pentru solicitările profesorilor nu vor fi alocate sume de la Bucureşti, nu putem face nimic", a precizat Marius Paşcan.

Atitudine incalificabilă a primarului din Sângeorgiu
De mai bine de un an, Primăria comunei Sângeorgiu de Mureş datorează circa 150 miliarde de lei profesorilor care fac naveta de la Târgu Mureş. Cei 33 de profesori care predau la gimnaziul din localitate au dat în judecată instituţia şi pe primarul Vizi Iosif pentru decontarea acestor cheltuieli. "E de un cinism ieftin, omul ştie că navetiştii nu îl votează şi îi supune pe colegii mei la tot felul de şicane. Îl avertizăm că nu va scăpa, să-şi pregătească banii de unde ştie", a declarat pentru Adevărul liderul mureşean al FSLI, Cornel Crucean. Vizi Iosif, binecunoscut în zonă pentru aroganţa cu care tratează, de trei mandate, învăţământul şi cultura în general şi pe cele româneşti în special, a decis ca plata celui de-al treisprezecelea salariu al cadrelor didactice să nu mai fie făcută la şcoală, ca până acum, ci la sediul primăriei. Atunci când profesorii s-au prezentat pentru ridicarea banilor, alesul local, vizibil satisfăcut de isprava sa, a ţinut să-i întrebe pe aceştia: "Aţi venit după ajutorul social? Vedeţi că se dă în spatele primăriei!". Primarul Vizi Iosif nu a putut fi contactat telefonic pentru a-şi expria punctul de vedere.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite