Profesori fără tichete cadou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cadrele didactice au protestat ieri, în stradă, faţă de refuzul edilului şef Iuliu Ilyes de a le acorda contravaloarea tichetelor. Miile de profesori sătmăreni nu primesc banii de pe tichetele cadou, respectiv 700 de lei de persoană.

În semn de protest faţă de refuzul primarului Iuliu Ilyes de a acorda sumele cuvenite, peste 50 de profesori au ieşit ieri, la amiază, în stradă. „Masa de Crăciun va fi mult mai săracă. Va trebui acum să mă gândesc de două ori ce voi pune în coş. Probabil, anul acesta vom renunţa la delicatese şi alte băuturi fine”, a declarat Ioan Cuceu, directorul Colegiului Naţional „Ioan Slavici” din Satu Mare.

Cele mai afectate sunt cadrele didactice tinere, care au puţină vechime, deci şi salarii mai mici. „Vă daţi seama că eu mă voi descurca în vreun fel, însă stau şi mă gândesc la tinerii profesori care abia se descurcă cu banii”, a mai precizat profesorul Ioan Cuceu. Acţiunea de protest de ieri s-a desfăşurat în linişte, pe parcursul unei ore, între 11.00 şi 12.00.

Primarul suţine că nu sunt bani!

Sergiu Talvac, vicepreşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Satu Mare, a subliniat că profesorii solicită acordarea tichetelor cadou atât pentru ziua de 1 Decembrie, cât şi de Crăciun. Însumat,  fiecare dintre cei 2.100 de profesori din municipiu ar trebui să primească 700 de lei.

Profesorii mai solicită tichete cadou şi de Paşte, de Ziua Învăţătorului, de Ziua Educatorului şi la începerea anului şcolar. Iuliu Ilyes, primarul municipiului Satu Mare, a rămas pe poziţii şi susţine în continuare că nu există cadru legal pentru acordarea de către primărie a banilor şi nici suma necesară.

„Există  o lege a tichetelor cadou, 193/2006, care prevede că angajatorii pot acorda tichete cadou angajaţilor. Guvernul, după ce a votat legea, a considerat că instituţiile publice nu pot face acest lucru. În final, Guvernul a revenit asupra legii, menţionând că ele pot fi acordate dacă există fonduri”, a spus Ilyes.

Primarul susţine că valoarea tichetelor cadou ar costa bugetul local 6 milioane de lei, dublul costului cu iluminatul public pe un an de zile şi de trei ori mai mult costurile de întreţinere a Teatrului de Nord. Profesorii au anunţat că acţiunile lor de protest vor continua în fiecare zi de joi a săptămânii, sperând astfel să sensibilizeze autorităţile locale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite