Producţia industrială a scăzut cu 4%, cel mai mic declin din ultimele 11 luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Producţia industrială a scăzut cu 4%, cel mai mic declin din ultimele 11 luni
Producţia industrială a scăzut cu 4%, cel mai mic declin din ultimele 11 luni

Producţia industrială, ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut în septembrie cu 4% faţă de aceeaşi lună din 2008, marcând a douăsprezecea lună consecutivă de contracţie, însă declinul este cel mai mic din octombrie 2008, a anunţat Institutul Naţional de Statistică, relatează NewsIn.

Faţă de lunile corespunzătoare din 2007, producţia industrială s-a redus cu 3% în octombrie 2008, cu 11,5% în noiembrie şi cu 18% în decembrie, pentru ca apoi contracţia activităţii să se stabilizeze în jurul a 12% în primele trei luni ale acestui an.

În aprilie, producţia industrială s-a diminuat cu 9,5% faţă de aceeaşi lună din 2008, în mai cu 9,8%, în iunie cu 8,9%, în iulie cu 6,9%, iar în august cu 5,9%.

Septembrie 2008 a fost ultima lună de creştere, avansul producţiei industriale fiind în acea lună de 3,8% faţă de septembrie 2007.

În septembrie 2009, producţia din industria extractivă s-a redus cu 15,9% faţă de luna similară a anului trecut, iar cea din industria prelucrătoare a scăzut cu 5,4%. În schimb, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 9,3%.

Pe marile grupe industriale, producţia din industria bunurilor de folosinţă îndelungată a scăzut cu 11,5%, din industria bunurilor de uz curent s-a micşorat cu 10,1%, din a bunurilor intermediare, cu 4,2% şi din industria bunurilor de capital, cu 2%. În schimb, industria energetică a crescut cu 3,7%.

În serie brută, declinul producţiei industriale din septembrie a fost mai mic, de 3,1%, faţă de nivelul din luna similară a anului trecut.

Faţă de august, producţia industrială, ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut în septembrie cu 1,3%, ca urmare a creşterii de 2,3% din industria prelucrătoare, de 1,7% din industria extractivă, şi de 0,6% din producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat.

Pe grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (4,9%), industria bunurilor intermediare (1,5%) şi industria energetică (1%). În schimb, în industria bunurilor de folosinţă îndelungată producţia a scăzut cu 0,3%, iar în industria bunurilor de uz curent, cu 0,1%.

Pe de altă parte, în serie brută, producţia industrială a crescut în septembrie cu 21,3% faţă de luna anterioară.

În primele nouă luni, producţia industrială ajustată a scăzut cu 8,5% faţă de nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut, ca urmare a scăderilor din industria prelucrătoare şi industria extractivă, cu câte 10,8% fiecare. Pe de altă parte, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionată a crescut cu 3,8%.

Pe marile grupe industriale toate categoriile de bunuri au înregistrat scăderi, cele mai importante fiind în industria bunurilor de folosinţă îndelungată, de 16,1%, şi industria bunurilor intermediare, de 13,6%. Industria bunurilor de uz curent s-a redus cu 8,5%, producţia de bunuri de capital, cu 6,4%, şi industria energetică, cu 1%, în termeni ajustaţi.

În serie brută, declinul la nouă luni a fost de 8,5%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite